ČR má nově na seznamu UNESCO dvě památky - Krušnohoří a hřebčín

Vložil
ČTK
06.07.2019 20:25
Kladruby nad Labem


Baku/Praha – Počet českých památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO se dnes zvýšil na čtrnáct poté, co na něj přibyl Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří a poněkud nečekaně i Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Rozhodl o tom výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánské metropoli Baku. Prestižní skupina kulturních a přírodních památek mimořádného významu se nerozšířila o zbytky hraničního valu z doby Římské říše, o což usilovalo Slovensko společně s Německem, Rakouskem a Maďarskem.


Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří nominovalo na seznam světového dědictví Česko a Německo. Výbor UNESCO na dnešním jednání vyzdvihl, že šlo o komplikovaný, ale velmi dobře koordinovaný návrh. Oblast tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník.

"Potvrdila se výjimečná hodnota hornického regionu Krušnohoří na české i saské straně," řekla v reakci na zápis na Seznam světového dědictví hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. "Zápis Krušných hor mezi památky UNESCO je uznáním práce a úspěchů lidí, kteří tento přeshraniční region po staletí utvářeli," uvedl po rozhodnutí Výboru světového dědictví premiér Saska Michael Kretschmer.

V Hornickém regionu Erzgebirge/ Krušnohoří vznikla řada významných vynálezů a inovací v hornictví a hutnictví, které se zejména v 16. století, ale i později šířily z Krušných hor do celé Evropy i dalších částí světa.

O zapsání kladrubského hřebčína na Seznam světového dědictví UNESCO se mělo původně hlasovat až příští rok, řekl ČTK ředitel této památky Jiří Machek. "Kdybych se nedíval na online přenos, nevěřil bych tomu," uvedl. Hřebčín musí do prosince příštího roku splnit několik podmínek a výbor mu přidal i několik doporučení.

"Předpokládali jsme, že letos se o nás hlasovat nebude. Ve čtvrtek jsem dostal informaci z Baku, že se jim naše nominace tolik líbí, že o nás budou hlasovat už tento rok," řekl ředitel hřebčína. "I hodnocení ICOMOS bylo velmi příznivé," dodal.

"Kdyby krajina hřebčína neměla svou výjimečnost, na seznam by se nedostala," řekl dnes ČTK v reakci náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším velkým hřebčínem na světě, založený byl ve druhé polovině 16. století. Nominační dokumentaci předal organizaci UNESCO na konci loňského ledna.

Kvůli tomu, že Maďarsko na poslední chvíli změnilo nominační návrh ohledně valu na hranicích někdejší Římské říše, nerozšíří zatím tato památka seznam kulturních skvostů. Maďarsko chce ze statusu světového dědictví vyjmout část vojenského valu v Budapešti. Maďarský delegát řekl, že každá vláda má nárok na změnu v návrhu a že je mu líto, že tak o zápis na prestižní seznam přicházejí i ostatní země.

Na ten naopak dnes přibylo třeba indické pevnostní město Džajpúr, které bylo založeno v roce 1727 a postaveno bylo podle promyšlených plánů. Už v sobotu to byl irácký Babylon, jedno z nejznámějších míst starověku, nebo islandský národní park Vatnajökull proslulý díky stejnojmenného ledovci, který je druhý největší v Evropě, i okolní sopečné krajině.
0 komentářů
přidat komentář

Související články