Místní obyvatelé se brání výstavbě na pražských Malvazinkách

Vložil
ČTK
05.07.2019 21:25
Praha


Praha - Místní obyvatelé podali odvolání proti povolení ke stavbě rodinného domu v pražských Malvazinkách v místě zvaném Na Pláni, proti zdejší zástavbě sousedské spolky protestují více než deset let. ČTK to sdělila Běla Vidmarová ze spolku Za zelené Malvazinky. Minulé vedení Prahy 5 nechalo pro lokalitu vypracovat urbanistickou studii, jejíž pravidla podle zástupců místních plánovaný dům nesplňuje a navíc hrozí sesun svahu. Nelíbí se jim ani fakt, že podle schválené studie může na místě v budoucnu vyrůst až deset domů. Starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti) uvedl, že se nyní připravuje změna územního plánu, která velkou část pozemků změní na park.


"Proč tedy studie Na pláni vznikla, když její regulativy již v tomto prvním případě selhaly? Co můžeme očekávat, až se bude realizovat dalších devět obytných domů plánovaných proti vůli místních ve studii? Mrakodrapy?" uvedla členka spolku Kateřina Zonková.

Vidmarová doplnila, že stavební povolení pro třípatrový dům vychází z neaktuálního inženýrskogeologického průzkumu, který vznikl k původnímu projektu firmy Geosan Sigma. Kolem toho se objevila řada pochybností a radnice nakonec v roce 2013 vypověděla developerovi smlouvu na pozemky. Podle Vidmarové hrozí v případě stavby zhroucení svahu a upozornila také na přírodovědný průzkum z roku 2008, podle kterého by lokalita měla zůstat zachována jako městská zeleň.

Starosta Mazur uvedl, že samospráva nemůže rozhodovat do rozhodování stavebních úřadů. "V Praze 5 máme místa zatížená různou historií a zrovna v lokalitě Na Pláni panuje přes deset let spor stran žádoucího směru vývoje," uvedl. Dodal, že podstatná část prostranství by se připravovanou změnou územního plánu měla změnit v městskou zeleň. Podobných míst je podle něj v Praze 5 více. "Postupně procházím všechny kouty Prahy 5; snažím se blíž poznat hlavně místa možných střetů výstavby s ochranou přírody, s ochranou památek nebo prostě s názorem místních obyvatel," řekl.

Na Pláni měla na zelené louce vyrůst více než desítka domů. Podle odpůrců stavby z řad veřejnosti i místních politiků by to znamenalo likvidaci zeleně i několika druhů živočichů. Geosan měl navíc po vybudování domů od radnice koupit pozemky za 49,7 milionu korun. Radnice nakonec smlouvu vypověděla a následný soudní spor s developerem vyhrála. V minulém volebním období nechala městská část zpracovat studii, do jejíž přípravy zapojila místní obyvatele. Jejich část, včetně spolku Za zelené Malvazinky, nicméně s finální studií stále spokojena není, protože počítá se zástavbou části prostranství.
0 komentářů
přidat komentář

Související články