Komora: Nový stavební zákon nenahrává velkým developerům

Vložil
ČTK
24.06.2019 17:15
Praha

Praha - Nový stavební zákon nenahrává velkým developerům, jak tvrdí někteří jeho kritici. Takzvaná fikce souhlasu, která je v něm obsažena, nedává prostor pro případnou korupci. Vyjádření dotčených orgánů státní správy, jako například hasičů nebo památkářů, nebudou omezena. Na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR to dnes řekl její prezident Vladimír Dlouhý. Věcný záměr stavebního zákona, jehož cílem je urychlení a zjednodušení povolování, dnes schválila vláda.


"Vůči konstruktivní kritice se stavím vstřícně, ale vůči nekonstruktivní se musím jasně vymezit. Není pravda, že zákon nahrává velkým developerům. Dokonce tvrdím, že je to lež. Pomůže celé společnosti, od malých podnikatelů po velké firmy. Dále třeba lidem, kteří si chtějí postavit dům, nebo státu při výstavbě infrastruktury. Dnešní situace je zoufalá," řekl Dlouhý.

Hospodářská komora pomáhala při přípravě zákona ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Konečnou odpovědnost nese ale podle Dlouhého ministerstvo. "Na přípravě se podílely desítky odborníků na správní a stavební právo z akademické obce, advokacie i justice i experti z oblasti územního plánování, urbanismu, architektury, bezpečnosti, ekologie a přípravy staveb. Kdo se chtěl vyjádřit, měl možnost," doplnil.

Zákon předpokládá, by se mělo povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku zkrátit na rok. Návrh počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) sloučí do jednotného povolovacího řízení. Měl by vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy. Důležitou součástí je podle MMR i digitalizace stavební agendy od územně plánovacích dokumentací přes digitální technickou mapu, projektové dokumentace staveb až po po elektronický spis stavebních úřadů.

Vedle nového stavebního zákona připravuje MMR novelu stávajícího, která zavádí takzvanou fikci souhlasu. To znamená, že pokud se úřad nevyjádří ve třicetidenní lhůtě (ve složitějších případech 60 dní), bude se žádost považovat za vyřízenou. Někteří kritici v tom vidí prostor pro korupci, protože úředník by podle nich nemusel konat úmyslně.

To Dlouhý odmítl. "Hovoříme o fikci doručení. V případě zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury funguje už rok a osvědčila se. Navíc úředníci budou za svá rozhodnutí odpovědní. Pokud úředníci úmyslně založí spis a nebudou se mu věnovat, bude znamenat, že se z takového jednání budou zodpovídat," uvedl.

Podle asociace ekologických organizací Zelený kruh není návrh v souladu s legislativou EU, nemá vypořádány stovky věcných rozporů a současnou situaci v povolování staveb může ještě zhoršit. Například Český národní komitét Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS) tvrdí, že návrh protežuje zájmy developerů na úkor ochrany památek. Obávají se, že vyjádření dotčených orgánů státní správy budou omezena.

"Opět to není pravda. Stanoviska všech, kdo dosud stanoviska dával, budou i nadále zahrnuta v rozhodnutí stavebního úřadu. Rozdíl je v tom, že bude vydáváno jen jedno závazné stanovisko, které v sobě bude zahrnovat všechny dotčené subjekty. A bude na stavebním úřadu, aby vypořádal sporné body," řekl Dlouhý. Podle ICOMOS ale Dlouhý zamlčel integraci památkové agendy v ochranných pásmech do rozhodování stavebních úřadů. "To znamená, že památkáři už nebudou vydávat závazná stanoviska k jejich ochraně, a právě v ochranných pásmech chtějí členové Hospodářské komory stavět své největší projekty. Toto je v příkrém rozporu s pravidly při ochraně památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO," sdělil ČTK Jan Štoll za ICOMOS.

Harmonogram počítá s tím, že paragrafové změní zákona by mělo být vypracováno do konce letošního října. Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh zákona schválit do konce června 2020. Po projednání oběma komorami Parlamentu by ho měl v listopadu 2020 schválit prezident. Platný by měl být od roku 2021. Podle některých odborníků ale není takový plán reálný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články

0 15.01.2020 | Dostálová: Ke stavebnímu zákonu přišlo 4500 zásadních připomínek
0 15.01.2020 | Návrh stavebního zákona zůstává pro kraje nepřijatelný
0 13.01.2020 | Babiš a Dostálová budou jednat se svazem měst o stavebním zákonu
0 11.01.2020 | Nejvyšší soudy kritizují stavební zákon, MMR s nimi bude jednat
1 07.01.2020 | Dostálová: Stavební zákon by se měl do září dostat do Sněmovny
0 06.01.2020 | Připomínky k stavebnímu zákonu může MMR řešit do konce března
0 26.11.2019 | Nový stavební zákon čeká připomínkové řízení
0 29.09.2019 | České stavebnictví kleslo mezi zeměmi EU na 17. místo
3 27.06.2019 | Respekt: Advokáti developerů psali stavební zákon i posudek na něj
0 24.06.2019 | Vláda schválila věcný záměr nového stavebního zákona
0 28.03.2019 | Návrh stavebního zákona by měl jít na vládu v polovině dubna
0 27.03.2019 | ČKAIT: Stavební zákon je uspěchaný, není dobře připravený
0 27.02.2019 | Návrh nového stavebního zákona kritizují i ochránci přírody
0 27.02.2019 | KDU-ČSL: Nový stavební zákon je nekoncepční, nahrává investorům
3 12.02.2019 | Návrh stavebního zákona podle expertů ohrožuje kulturní dědictví
0 12.12.2018 | Babiš požaduje přijetí stavebního zákona do r. 2021, tlačí na MMR
0 08.10.2018 | Nový stavební zákon by měl být účinný na jaře 2023
1 18.09.2017 | Šlechtová začne připravovat věcný záměr stavebního zákona
0 01.11.2016 | Pardubice chystají výstavbu dvou nových lávek přes Labe
0 06.01.2012 | Pardubický park Na Špici se změní, měl by mu zůstat přírodní ráz