V prodejně obuvi Baťa je výstava 100 ikon českého designu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
07.10.2005 00:05
Ostrava

PRAHA 6. října (ČTK) - Výstavní projekt Česká stovka neboli 100 ikon českého designu a stylu mapuje český životní styl za posledních 100 let. Projekt tvoří kniha a výstava, která je ode dneška přístupná v obchodním domě Baťa na Václavském náměstí v Praze. Samotný objekt pořadatelé zahrnuli mezi zmíněné ikony.
Sto reprezentativních a často i kultovních předmětů bude v několikapatrové prodejně obuvi navržené architektem Ludvíkem Kyselou do 20. října. Lidé najdou mezi regály s obuví známé předměty stylově náležející ke kubismu, moderně, 50. létům, takzvanému bruselskému stylu i novinky současných designérů. Poznají telefon, kterým v 80. letech v Československu volal každý, proslulý magnetofon Sonet Duo, botasky model "classic", skleněnou varnou konvici s plastovým uchem, filmové plakáty z doby od 50. do 80. let a mnohé další věci.
Autorem konceptu je ředitel Českého centra v Londýně Tomáš Zykán, který jej připravil v rámci programu CzechMania podporujícího český design. "Výběr byl koncipován hlavně pro zahraniční publikum. Premiéru měla výstava v Berlíně, poté se zastavila v Bratislavě a po Praze se představí ve Stockholmu, Brightonu a Miláně. Chtěli jsme ukázat, kdo jsou Češi a najít k nim klíč," řekl dnes Zykán při křtu knihy v domě Baťa. "Chtěli jsme, aby náš výběr byl reprezentativní a přitom hravý, aby pobavil a současně vedl k objevení dalších souvislostí," říká.
Organizátoři se snažili vybrat předměty, které lidé znají, nikoli věci, které leží v muzeích designu. Nezaznamenali však jen předměty, ale i filmy či třeba výrazné sportovní události, ikonou pro ně je i let prvního československého kosmonauta do vesmíru, či později úspěchy českých modelek.
Publikaci tvoří sedm částí, pro každou z nich vybral nejvýraznější počiny jeden odborník. Kapitoly uzavírají medailony tří nejvýraznějších tvůrců doby a rozhovor s autorem výběru.
Pro období kubismu volil ikony galerista Jiří Švestka, pro modernu majitel pražského obchodu s nábytkem z té doby Janek Jaros, 50. léta pojednal rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jiří Pelcl, 60. léta jeden ze společníků studia Olgoj Chorchoj Jan Němeček, 70. a 80. léta jeho kolega Michal Froněk, 90. léta Dagmar Koudelková z Design Centra ČR a designérské ikony současnosti vybrali Jana Zelinski a Jiří Macek z agentury pořádající přehlídku Designblok. Ta se v Praze koná právě v tomto týdnu a výstava v domě Baťa je také její součástí.
Podnětem k projektu bylo sto let existence automobilky Škoda, jejíž některé modely aut jsou také mezi ikonami. Informace o projektu najdou zájemci na internetové adrese www.czech100.com. Od pátku do 13. října budou na Můstku vystaveny dobové vozy a motorky. Doprovodný program v kině Národního technického muzea kombinují dokumentární filmy s kultovními českými filmy.
0 komentářů
přidat komentář