Č. Budějovice chtějí za 400 milionů Kč opravit kulturní dům Slavie

Vložil
ČTK
04.06.2019 15:55
foto: Aktron, Wikimedia Commons
České Budějovice - České Budějovice chtějí za zhruba 400 milionů korun opravit a oživit kulturní dům Slavie. Práce by mohly začít v roce 2022. Část peněz by mohla radnice získat z fondů EU. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).


Vítězný návrh bude město hledat formou soutěžního dialogu. Soutěž bude administrovat pražské architektonické studio CCEA Moba. S ním radnice spolupracuje od roku 2017 na přípravě soutěže, z níž by měla vzejít nová podoba otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Město vybere pět uchazečů, z nich pak vítěze. Slavie by měla opět fungovat jako spolkový dům, rekonstrukce zahrne i letní scénu a nábřeží, kde vznikne přístup k řece.

"V nejbližších měsících budou intenzivní jednání s různými architektonickými týmy. Jejich úkolem bude popsat i společenskou a ekonomickou udržitelnost pro několik nejbližších let. Nehledáme někoho, kdo jen nakreslí modré nebo zelené okenice, ale i někoho, kdo přijde s funkčním konceptem, čím by ten objekt měl být," řekl Thoma.

Projektovat by se mělo v roce 2020, stavět v letech 2022 až 2023. Náklady na soutěž budou pět milionů. Konečná investice by neměla podle Thomy přesáhnout 400 milionů. Část peněz by město mohlo získat z EU; na ministerstvo pro místní rozvoj poslali radní strategický projekt, který zahrnuje opravu Slavie, vznik nové divadelní točny i novou budovu pro Jihočeské divadlo. Radnice by z EU mohla získat až 55 procent peněz.

V kulturním domě Slavie funguje v přízemí hudební klub, smlouvu má do konce letošního června. Dominantou budovy je velký sál v prvním patře, jehož využití je nyní minimální.

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1962 ho stát předal opět městu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články