Syn slavného architekta Louise Kahna natočil o svém otci film

Vložil
ČTK
06.10.2005 19:10
Ostrava

    PRAHA - Snímek o světově známém architektovi Louisi Kahnovi, který natočil jeho syn Nathaniel, bude mít 8. listopadu českou premiéru v pražském kině Světozor. Kahn patří společně s Frankem Lloydem Wrightem, Le Corbusierem a Ludwigem Miesem van der Rohe k hlavním postavám moderní architektury. Film Můj architekt Louis Kahn nominovaný loni na Oscara za nejlepší dokument dnes viděli pražští novináři.
    Snímek z roku 2003 nasbíral vedle nominace na nejprestižnější filmovou cenu i další ocenění na několika filmových festivalech. Autor snímku, architektův nemanželský syn, podnikl kvůli jeho vzniku pětiletou cestu kolem světa, aby prostřednictvím vnímání Kahnových staveb pochopil svého již léta mrtvého otce.
    Kahn se narodil roku 1901 na estonském ostrově Ösel a když mu byly čtyři roky, jeho rodina emigrovala do Filadelfie, kde žila v těžké bídě. Mladý Kahn byl nadaný výtvarně i hudebně, vydělával si výukou malování a hraním na piano během projekcí němých filmů. Studium architektury dokončil v roce 1924.
    Ve 30. a 40. letech se snažil výtvarně vymezovat a získávat zakázky, což bylo vzhledem k době a jeho židovskému původu nelehké. Roku 1947 začal přednášet na Yaleově univerzitě. Zde začal svou celoživotní kariéru učitele, během níž zásadně ovlivnil celou generaci architektů. Během cesty po Řecku, Římě a Egyptě Kahn zjistil, že estetika skla a železa vrcholného modernismu postrádá monumentálnost a záhady skrývající se ve starověkých ruinách.
    Bylo mu již přes 50 let, když odstartoval sérii zakázek stavbou galerie Yale Art Gallery (1951 až 1953). Ve svém stylu kombinoval starověký smysl pro humanismus s moderními stavebními technikami.  Upřednostňoval jednoduché materiály, jako cihly a beton. Architektura se pro něj stala hledáním pravdy a budovy pro něj byly živými objekty. Byl pověstný tím, že říkal: "Zeptal jsem se cihly: ,Co bys ráda, cihlo?' A ona odpověděla: ,Ráda bych oblouk'."
0 komentářů
přidat komentář