Autoři petice proti Staňkovi vidí jeho rezignaci jako svůj úspěch

Vložil
ČTK
16.05.2019 08:30
Praha

Josef Pleskot

Praha - Za svůj úspěch považují autoři petice, která vznikla po odvolání ředitelů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc, rezignaci ministra kultury Antonína Staňka. ČTK to dnes řekl její iniciátor, zakladatel centra současného umění DOX Leoš Válka. Petice vznikla záhy po odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa a požadovala Staňkovo odstoupení.


"Není ale vyhráno, záleží na novém ministrovi, aby následovaly další potřebné kroky směřující k vypsání kvalitních výběrových řízení na obě funkce. Máme mandát a nesmíme ho promarnit," řekl ČTK architekt Josef Pleskot, který byl dalším z mluvčí petice.

Grémium sociální demokracie uložilo Staňkovi konkurzy připravit do konce května, to je ale zároveň termín, k němuž ministr oznámil svoji rezignaci. Zda výběrová řízení budou připravena, nyní není zřejmé. Odvolání Fajta i Soukupa Staněk zdůvodňoval závažnými hospodářskými pochybeními, která údajně přinesly kontroly v obou institucích. Oba odvolaní ředitelé takové důvody odmítali.

Petice vzniklé na základě Staňkova odvolání obou ředitelů byly dvě. Ta ranější má dnes přes 7000 podpisů včetně mnoha významných osobností kulturního a veřejného života. Pleskot řekl, že vnímá odstoupení Staňka jako důkaz toho, že lidé se dokážou semknout a "nenechají si ještě líbit všechno, co se jim předestře". Staněk byl podle iniciátorů petice nekompetentní a nedokázal problémy v kulturní sféře řešit.

"Ceníme si toho, že se Antonín Staněk rozhodl uklidnit situaci tím, že sám odstoupí. Jedná se však jen o první krok. Nyní je zásadní, aby se novým ministrem stala respektovaná a kompetentní osoba, která bude schopna vést resort kultury odpovídajícím způsobem," řekla dnes ČTK Johanka Lomová, zástupkyně druhé petice proti Staňkovým krokům, jíž iniciovali mladší umělci a historikové umění a jíž podepsalo několik set lidí.

"Dění okolo Národní galerie v Praze a Muzea umění Olomouc poukázalo na nutnost strukturálních změn - zejména ustavení odborných správních rad velkých příspěvkových organizací, jejichž existence by měla zajistit strukturovanější systém řízení a v budoucnu zamezit vzniku podobných kolizí, jaké jsme v posledních týdnech byli svědky. Zároveň je nutné transparentním a poučeným způsobem vyřešit obsazení pozic obou odvolaných ředitelů," doplnila Lomová.

Také Válka považuje odstoupení Staňka za velké vítězství těch, kteří usilují o transparentní a standardní řešení situace v kultuře a zejména o to, aby do ní nezasahovala politika, což se podle nich dělo ve Staňkově případě. O tom, kdo by mohl Staňka nahradit, nechce spekulovat, laťka je podle něj ale nastavena tak nízko, že "ji už nelze podlézt".
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
D.
17.05.19 11:37
ad D.
Pavel Bervid
18.05.19 10:06
to Pavel Bervid
D.
19.05.19 09:03
Konec zatím nejlepšího ministra kultůry
Josef Brofský
20.05.19 08:24
zobrazit všechny komentáře

Související články