Firmu s možnou vazbou na mafii vyloučili z obnovy mostu v Janově

Vložil
ČTK
14.05.2019 21:40

Janov - Kvůli možnému napojení na mafii byla z obnovy mostu v severoitalském Janově vyloučena neapolská společnost Tecnodem. S odvoláním na dnešní oznámení janovské prefektky Fiammy Spenaové to uvedla agentura ANSA. O vyřazení ze seznamu subdodavatelů firmu uvědomilo ředitelství pro vyšetřování mafie (DIA). Most se zřítil loni v srpnu.


Tecnodem se zabývá šrotováním železa. Mezi subdodavateli pověřenými demolicí a rekultivací technologických zařízení - úkony za 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy Kč), figuruje tato firma od února.

Jediná podílnice firmy Consiglia Mariglianová nemá podle médií žádné zkušenosti se zpracováním šrotu. Její příbuzný Ferdinando Varlese, vedený jako zaměstnanec společnosti, byl v minulosti několikrát trestaný - v roce 1986 a 2006 kvůli napojení na různé klany neapolské mafie Camorra.

Morandiho most v Janově, postavený v polovině 60. let a pojmenovaný po svém autorovi Riccardu Morandim, stál na frekventované dálniční trase a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou riviérou. Jeho část se zřítila loni 14. srpna a z výšky spadly tři desítky aut včetně českého kamionu, jehož řidič nehodu přežil. Čtyřicet tři lidí při neštěstí zemřelo.

Vláda nyní slibuje, že nový viadukt bude v provozu už v dubnu příštího roku. Má to být stavba z oceli a betonu, navržená Italem Renzem Pianem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články