Paříž bude mít novou dominantu, trojúhelníkový mrakodrap

Paříž - V Paříži dostala po dlouhé soudní bitvě zelenou výstavba trojúhelníkového mrakodrapu. Sto osmdesát metrů vysoká budova o 42 patrech nazvaná "Tour Triangle" se bude tyčit na jižním okraji francouzské metropole a bude v ní mimo jiné luxusní hotel a kanceláře. Nová pařížská dominanta by měla být hotová do roku 2024, kdy se ve městě uskuteční letní olympijské hry, píše francouzský tisk.

Mrakodrap se "sky barem" na vrcholu a kulturním centrem navrhli švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, kteří stáli například za pekingským olympijským stadionem známým jako Ptačí hnízdo. Stavba, která by měla začít příští rok, přijde na půl miliardy eur (téměř 13 miliard Kč) a vznikne díky ní asi 5000 pracovních míst.

Podle francouzského tisku nebyla od výstavby Montparnasské věže v roce 1972 v Paříži postavena žádná takto vysoká budova.

Trojúhelníkovou věž kritizovali místní obyvatelé a především ekologové, protože podle nich budova bude ekologicky velmi náročná a na okolí bude mít negativní dopad. Tři organizace se proto obrátily na správní soud, který ale jejich stížnost v pondělí zamítl.

Kontroverzní projekt už v roce 2014 odmítla pařížská radnice, později ho ale v pozměněné verzi těsnou většinou schválila.

Více informací >
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Mrazí mne,
Vích
07.05.19 06:24
Smutné
Jansvetlik
09.05.19 09:51
.
Luigi
02.11.21 06:26
zobrazit všechny komentáře

Související články