Brněnská Údolní ulice se po roce oprav dočkala otevření

Vložil
ČTK
29.04.2019 07:50
Brno

Brno - Brněnská Údolní ulice se dnes v podvečer po roce oprav znovu otevřela tramvajovému provozu, auta tudy projedou od 1. května. Při této příležitosti vypravil dopravní podnik společně s Hvězdárnou a planetáriem Brno nově opravenou tramvaj typu K3 se speciálním vesmírným interiérem i tramvaj typu Vario s hvězdárenským polepem, linka totiž končí u hvězdárny.


Rekonstrukce se týkala úseku mezi Údolní 50 a odbočkou do ulice Kraví hora. Šlo celkem asi o 800 metrů, kdy opravy obnášely výměnu kolejnic, bokovnic, velkoplošných panelů, trolejového vedení nebo instalaci nových trakčních stožárů, které budou zároveň sloužit jako uchycení pro svítidla veřejného osvětlení. Investice Dopravní podnik města Brna vyšla na 81,3 mil. Kč.

"Zprovoznění ulice Údolní je dobrou zprávou pro všechny, kteří touto částí města denně projíždí. Jsem ráda, že se podařilo stavbu dokončit ve stanoveném čase a že budeme mít v Brně o jednu dopravní uzavírku méně," uvedla k tomu primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Primátorka se jednou s tramvají svezla.

Slavnostní zprovoznění úseku tramvajové trati dopravní podnik s hvězdárnou pojal v duchu výpravy do kosmu, kterou linka číslo čtyři, vzhledem ke své konečné stanici u hvězdárny, přeneseně představuje. Na zahajovací jízdu tak vypravil nově opravenou tramvaj typu K3 se speciálním vesmírným interiérem a tramvaj typu Vario s hvězdárenským polepem. Symbolicky v nich cestoval i muž převlečený za kosmonauta, s nímž si zájemci mohli udělat selfie, čehož bohatě využili. Zajímavostí je, že jedna z tramvají posloužila novomanželům z Brna i jako svatební cesta.

Po slavnostní jízdě je v plánu opětovné zprovoznění tramvajové linky 4 až na náměstí Míru. V celé trase do Obřan pojede po více než roce a půl, protože se rekonstruovala také ulice Valchařská a Maloměřický most.

Brno v minulých letech opravilo řadu velkých ulic, jako byla Husova, Milady Horákové, Minská, Horova, Pionýrská či Valchařská, nyní opravuje část Cejlu a Zábrdovické včetně Zábrdovického mostu. V nejbližších letech plánuje opravovat kromě druhé části Údolní také Benešovu, Štefánikovu či Veveří.
0 komentářů
přidat komentář

Související články