Církev se proti zamítnuté žalobě ohledně Květné zahrady odvolala

Vložil
ČTK
26.04.2019 19:20
Kroměříž


Olomouc - Spor mezi státem a církví ohledně vlastnictví kroměřížské Květné zahrady zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO míří ke krajskému soudu. Olomoucké arcibiskupství podalo odvolání proti březnovému rozsudku kroměřížského okresního soudu, který jejich žalobu týkající se vydání zahrady odmítl. ČTK to dnes řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Církev nadále trvá na tom, že zahrada tvoří funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které církev získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.


"Odvolání jsme ke krajskému soudu podali. Jsme přesvědčeni, že rozsudek nevzal v potaz naše argumenty. S důvody, které máme, že se nejedná o žádné novostavby, ale o zařízení, která jsou nutná k provozu a jako taková by měla být také předmětem vydání, se podle nás soud dostatečně nevypořádal a je potřeba to přezkoumat," uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Gračka.

Tři zmíněné památky byly na seznam světového dědictví UNESCO zapsány společně, což je podle právního zástupce arcibiskupství jeden z důkazů jejich funkční souvislosti. Arcibiskupství argumentuje také tím, že zahrady a zámek navíc vždy měly stejného vlastníka, nejdříve církev, poté stát. "Jsme přesvědčeni, že tento areál tvoří celek a funkční souvislost s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, a proto by i na ni se měly vztahovat restituční nároky olomouckého arcibiskupství," uvedl dříve Gračka.

Podle soudkyně okresního soudu Jany Ivánkové však může Květná zahrada fungovat samostatně. Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl Květnou zahradu v restitucích vydat kvůli pochybnostem o splnění zákonných podmínek, s čímž se ztotožnil i okresní soud. "Veškerá tvrzení žalující strany o funkční souvislosti mezi Květnou zahradou a nemovitostmi, které už vlastní, byly vyvráceny," uvedl právní zástupce NPÚ Petr Wünsch.

Žalobu ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku podalo arcibiskupství již v polovině roku 2017. Soud měl v kauze začít rozhodovat na podzim 2017. Arcibiskupství však požádalo, aby se případem zabýval jiný než kroměřížský soud, což Krajský soud v Brně zamítl. Arcibiskupství neuspělo později ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Krajský soud koncem loňského roku zamítl jako nedůvodnou také námitku podjatosti soudkyně Ivánkové. V kauze poté tato soudkyně rozhodla letos 7. března.
0 komentářů
přidat komentář

Související články