Praha zřídí projektový výbor pro obnovu Karlova náměstí

Vložil
ČTK
23.04.2019 13:20
Praha

Praha - Pražský magistrát zřídí výbor pro obnovu Karlova náměstí, který dohlédne na postup jeho rekonstrukce. Členy budou zástupci města, Prahy 2, Institutu plánování a rozvoje (IPR), památkářů nebo architekti. Vznikne do konce letošního dubna. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Zároveň bude ustaven manažer náměstí, který bude mít na starosti jeho správu. Při obnově náměstí vznikne nová síť cest, ošetřena bude zeleň a přibude hřiště a promenáda. Práce by měly začít za asi pět let. Oprava náměstí vyjde na 320 milionů korun.


Výbor bude svolávat jeho tajemník, kterým bude Rozálie Kašparová z IPR. Na každé zasedání musí být pozváni všichni členové, pokud ten který nebude moci přijít, musí poslat svého zástupce. "Hlavním úkolem projektového výboru je společně sestavovat zadání pro jednotlivé fáze projektové dokumentace a dohlížet na její zpracování," píše se v dokumentu.

Zároveň s výborem chce vedení města vybrat manažera parku na Karlově náměstí. Důvodem je podle dokumentu to, že zatím není přesně určeno, kdo bude v budoucnu správcem parku. Manažer by byl vybrán z řad magistrátních úředníků.

Obnovu náměstí řeší Praha několik let. V letech 2017 a 2018 vybralo město společně s IPR návrh německého studia Rehwaldt Landschaftsarchitekten ve spolupráci s českou architektonickou kanceláří BY Architects a dopravní kanceláří PD Filip.

Upraveny budou trasy cest, aby umožnily jednoduší průchod parkem zejména od vstupů do metra k nemocnici či poliklinice. Cesty budou nebudou asfaltové jako dosud, ale dlážděné. Trávníky budou zachovány. V jižní části vznikne kavárna a dětské hřiště. V prostřední části by pak mohly být květinové záhony. Novinkou budou QR kódy v chodnících, které upozorní na historii náměstí. V části u budovy Novoměstské radnice jsou naplánovány trhy.

V současné době zůstává nevyřešena ještě situace v křižovatce u ústí Resslovy ulice. Tady je navržen vznik čtyř přechodů pro chodce, kteří nyní musí chodit podchodem u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.
0 komentářů
přidat komentář

Související články