Výstava představuje architekty, kteří soutěží o nádraží Žižkov

Praha - Své návody na dopravní infrastrukturu, rekonstrukce, přestavby i nové stavby letištních terminálů, nádraží či podzemní dráhy představuje ode dneška v Galerii Jaroslava Fragnera nizozemská kancelář Benthem Crouwel Architects. Tak jak její často futuristické stavby ovlivnily tvář Haagu, Utrechtu či Rotterdamu, mohli by mít architekti ze studia vliv i na podobu jedné z rozvojových částí dřívější pražské periferie. Postoupili do druhého kola urbanistické soutěže Residence Nádraží Žižkov.


Na areálu nákladového nádraží je nyní stavební uzávěra. Stavět na tamních pozemcích plánují třeba Central Group či Penta Investment. Podle studie může oblast pojmout až 15.000 obyvatel, počítá i s tramvajovou tratí vedoucí skrze areál a s novou Jarovskou spojkou pro automobilovou dopravu. O převzetí budovy nádraží jedná Praha s Českými drahami. Pro areál se kvůli příští možné zástavbě léta plánuje změna územního plánu. Zástupci městského Institutu plánování a rozvoje (IPR), který připravil studii sloužící jako podklad pro změnu, 8. dubna uvedli, že by změna mohla být hotova v roce 2020.

O den později zveřejnila Penta výsledky prvního kola zmiňované soutěže, ve které ze 44 návrhů poslala dál pět. Výsledky chce oznámit 12. června. Ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta je členem poroty soutěže vedle třeba architekta Zdeňka Fránka, zástupců Penty Marka Dospivy a Petra Paličky, zástupců firmy SUDOP a Českých drah.

Areál kolem bývalého nádraží má zhruba 33 hektarů. Už roky se řeší osud prvorepublikové funkcionalistické budovy nádraží, které přestalo fungovat v roce 2002. Původně měla ustoupit výstavbě, po tlaku aktivistů však z demolice sešlo. Od roku 2013 je objekt památkově chráněný.

Minulé vedení Prahy schválilo nákup nemovitosti od ČD za 662 milionů korun, odhady nákladů na rekonstrukce se odhadují mezi 1,5 a 2,5 miliardy korun. Vedení magistrátu se chce domluvit se soukromníky či ministerstvem kultury na společném využití tak, aby město nemuselo samo platit rekonstrukci.

Podle studie IPR, která slouží jako základ pro změnu územního plánu, má být objekt nádraží centrem areálu. Obklopen má být rezidenční výstavbou o výšce čtyř až šesti nadzemních podlaží. Středem areálu má vést nová tramvajová trať z Jana Želivského. Návrh počítá i s dvouproudou silnicí, která by měla nádraží propojit s Českobrodskou ulicí.

Benthem Crouwel Architects více než tři desetiletí vytváří návrhy staveb, od veřejných budov až po infrastrukturní projekty a městské územní plány. Některé z jejich návrhů jsou zdrženlivé, jako například rozšíření domu Anny Frankové, zatímco jiné jsou výrazné, k nimž patří třeba rekonstrukce a přístavba Stedelijk muzea v Amsterdamu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články