Santiniho dílo a baroko bude propagovat projekt Opus Santini

Vložil
ČTK
10.04.2019 20:50
Jan Blažej Santini-Aichel

Panenské Břežany (u Prahy) – Dílo českého architekta Santiniho a baroko bude propagovat projekt Opus Santini, řada organizací chystá speciální akce předcházející výročí 300 let od jeho smrti připadající na rok 2023. Jan Blažej Santini Aichl se proslavil stylem barokní gotiky. Zástupci ministerstva kultury, pražského arcibiskupství, Karlovy univerzity a spolku Putování za Santinim dnes podepsali k projektu memorandum, symbolicky v kapli Svaté Anny v Panenských Břežanech, jejímž autorem je právě Santini.


Výročí architektova úmrtí bude připomínat mnoho programů a aktivit v celé ČR, často budou spojené s jeho díly, kterých jsou v republice desítky. "Naše představa je nevytvořit nějakou jednu centrální akci, ale v podstatě se pokusit nějakým způsobem sestavit celou řadu drobných projektů na různých úrovních," řekl historik architektury Jiří Kotalík. Podle něj tak půjde o lokální i třeba krajské projekty, které se budou v některých případech i prolínat. Počítá se například s pořádáním výstav, koncertů, konferencí a podobně.

Podle Kotalíka je Santini architektem evropského formátu, který vynikal neobyčejnou invencí, kreativitou, obrovskými znalostmi matematiky, geometrie i umění.

Kaple svaté Anny u nedávno opraveného zámku v Panenských Břežanech je Santiniho prvním zcela původním projektem. Zdejší park do roku 2023 čeká významná obnova. Středočeské hejtmanství nyní hodnotí tendr na projektanta úprav, které vyjdou řádově na miliony korun, přesná suma bude jasná až po zhotovení projektu. V zámecké budově sídlí Památník národního útlaku a odboje.

Vrcholným Santiniho dílem je kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Ve středních Čechách patří k nejvýznamnějším dílům Santinim obnovená katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v kutnohorské Sedlci zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jan Blažej Santini Aichel (1677-1723) má italské kořeny, narodil se a zemřel v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články