Kavárna Muzejka v Brně zůstává zavřená, nemůže být zkolaudována

Vložil
ČTK
04.04.2019 11:45
Brno

Brno - Brněnská kavárna Muzejka v Berglově paláci na Moravském náměstí zůstává i tři roky po změně nájemce zavřená. Vzhledem ke způsobu výmalby památkově chráněného prostoru památkáři nedali souhlas ke kolaudaci. Hasiči zase nebyli spokojeni s protipožárními opatřeními. Nájemce teď požádal město Brno o prominutí nájemného za uplynulé měsíce, což ale radní odmítli. Rada města to dnes uvedla v tiskové zprávě.


Naposledy byly historické prostory otevřené na jaře 2012, kdy skončila restaurace Muzejka propojená s hudebním klubem Mju:z. Tehdejší nájemce pak dlouho odmítal prostor vyklidit, znovu tak město pronajalo Muzejku až v květnu 2016.

Nový majitel se pustil do úprav, nepodařilo se mu ale dosáhnout kolaudace. Jedním z důvodů byla například nedostatečná protipožární opatření u vybudovaných pecí, v nichž se na dřevě měla péct pizza. "U vybudovaných pecí je z hlediska protipožárních opatření tolik nedostatků, že žádost o stanovisko Hasičského záchranného sboru JMK musela být stažena hned na místě při kontrole," uvedli radní v tiskové zprávě.

Kromě toho společnost Gattamelata nechala vymalovat stěny v mezipatře do podoby dračí sluje olejovými barvami, aniž pro to měla povolení od památkářů. Ti tak neudělili kolaudační souhlas. "Odbor památkové péče vyzval k odstranění maleb už 31. ledna, ale došlo k němu až v těchto dnech. Nyní se bude prověřovat, zda to bylo podle předpisů za spoluúčasti Národního památkového ústavu a zda je tímto památka uvedena do původního stavu. Podle dalšího vývoje pak budeme jako pronajímatel zvažovat další kroky, kterými může být požadování náhrady škody nebo dokonce i vypovězení smlouvy," uvedl náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD).

Nájemce požádal město o prominutí nájemného za několik měsíců. "Vzhledem k tomu, že nájemce řadu úprav objektu provedl v rozporu s projektovou dokumentací a vydaným stavebním povolením, čímž sám znemožnil kolaudaci prostor v předpokládaném termínu, neměli jsme důvod jeho žádosti vyhovět," dodal Pospíšil.

Berglův palác, známý také jako jako Berglerův palác nebo Berglova vila či Muzejka, byl postaven v 60. letech 19. století jako novorenesanční dům s novogotickou fasádou. Stavbu navrhl vídeňský architekt Heinrich Ferstel, autor nedalekého Červeného kostela a několika dalších brněnských staveb. Jméno Muzejka dům dostal ve 20. letech 20. století, když patřil Zemědělskému muzeu a v přízemí byla Kavárna Muzeum. Muzeum bylo v roce 1943 zrušeno, název budově zůstal. Památkově chráněná je od roku 1964.
0 komentářů
přidat komentář

Související články