Stavba provizorní trojské lávky by mohla začít v polovině roku

Vložil
ČTK
03.04.2019 13:35
Praha

Troja

Praha - Stavba provizorní lávky mezi pražským Císařským ostrovem a Trojou by mohla začít letos v polovině roku. ČTK to dnes sdělil primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Stavební povolení by město mohlo získat v následujících třech týdnech. Hotová má být na jaře příštího roku. Lávka se zřítila předloni v prosinci a při neštěstí byli zraněni čtyři lidé. Policisté při vyšetřování nehody již obvinili dva muže z obecného ohrožení.


Ještě před tím, než město začne lávku budovat, bude muset po získání stavebního povolení vypsat výběrové řízení na firmu, která ji postaví. Nyní má zakázku rozpracovanou a po získání povolení předá uchazečům zadávací dokumentaci. Ti zašlou cenové nabídky, které budou následně posouzeny a bude vybrán vítěz.

Přesná cena vybudování provizorní lávky vzejde právě z výběrového řízení. Loni v prosinci pražští radní schválili dokument, podle něhož má vyjít stavba na 94,5 milionu korun.

Provizorní lávka má mít životnost až 30 let. Navržena je jako nesymetrická spojitá konstrukce o šesti polích. Mostovka je tvořena páteřním ocelovým kruhovým profilem a soustavou příčníků a podélníků.

Původně mělo být provizorium 3,5 metru široké a mít povrch z dřevěných fošen. Nelíbilo se to ale radnici Prahy 7, a projekt byl proto přepracován. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému ze zraněných dalo 50.000 korun. Na dalším odškodnění se město domluvilo letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.
0 komentářů
přidat komentář

Související články