Lumion 9 – Nový program v novém kabátě

Vložil
Tisková zpráva
04.04.2019 09:00
Lumiartsoft s.r.o.

Pokud Lumion sledujete, tak víte, že jde o jeden z velmi přívětivých programů pro uživatele. Jeho jednoduchost byla vždy výzvou i pro ostatní programy. Nikdo nečekal, že je možné program upravit tak, aby byla tvorba vizualizací ještě příjemnější a rychlejší. Lumion 9 ale překonal v tomto směru očekávání snad úplně všech. Poslední verze přinesla ale především zajimavé nové funkce pro finální kvalitu výstupů. Nasnímané oblohy propojené se světelnými podmínkami, nové 3D materiály trávy a srsti, zlepšení zpracování světla. To je nový kabát, který Lumion ukazuje.



Jedna z nových funkcí je výběr oblohy. Jde o nasnímanou oblohu, která rovnou nastaví světlo celé scény. Jednoduchým výběrem tak máte jistotu, že render bude mít to pravé nasvícení. Ve spojení předvolených šablon efektů, které jsou již známé z Lumionu 8, tak má uživatel po ruce nástroj, který dokáže udělat "postprodukci" hrubého renderu za pár vteřin. Samozřejmě ale můžete všechny věci upravit, tak jako to bylo vždy možné. Vytvářet vizualizace vlastního stylu – s vlastním podpisem – je ale zábava.

Od začátku vidíte to co tvoříte, okamžik, kdy dostanete "aspoň něco použitelného" je vlastně výchoz bod. To u ostatních vizualizačních SW není obvyklé, tam Vám trvá mnohdy několik hodin, než získáte první "použitelný" náhled. Důležitou roli v tom hraje nejen nastavení efektů snímků a videí, ale i provázanost s modelačními programi. Funkce live-sync, o které jste již mohli číst i zde je nyní v provozu pro další modeláře. K Revitu, SketchUpu, Archicadu, Rhinoceru nyní můžete živě přenášet data i z Vectorworks. Ostatní programy zatím mají "smůlu" a při jejich použití musíte v Lumionu pro aktualizaci modelu vždy jednou kliknout. To samozřejmě není žádná zátěž, pokud scéna není větší jak 1 GB, pak už načítání chvilku trvá. Může jít v některých případech i o pár minut, které s livesync ušetříte na jedné aktualizaci. Hlavně vás čekání neodtrhne od tvorby a nerozptýlí Vaši pozornost.


V nové verzi přibilo již tradičně modelů, které jsou rozděleny v kategoriích pro rychlejší použití. Kromě tisíců rostlin tam naleznete i skenované doplňky do interiéru, exteriéru, ale i pohybující se skenované postavy. Všech 5000+ objektů je optimalizováno, takže jejich použití i ve velmi velkých počtech nedělá Lumionu potíže. Kromě toho nová verze přinesla i rozšíření, které ocení ti, jež si chtějí s vizualizací hodně "vyhrát" a udělat wow efekt. K dispozici totiž náme 3D textury trávy, které jsou hodně modifikovatelné, můžete určit sílu ohybu stébel, můžete trávu zastřihnout virtuální sekačkou. Ke starším funkcím, jako je porost břečťanu, pak přibývá kromě trávy do 3d textur i srst s podobnými možnostmi nastavení. Můžete tedy vytvářet i své složitější objekty a stromy. Interiér například oživíte chlupatým kobercem raz dva. K tomu si dáte za okno déšť nebo sníh. (Ten nyní reaguje na povrhy a dělá i kalužiny a suchá místa, kruhy od dopadajících kapek.) Docílíte tak něčeho, co je pro zákazníka důležité, správného prvního dojmu.

Zákazníkovi můžete především nabídnout i něco navíc, kromě sady obrázků i video. Zákazník většinou nemá představivost (pokud jste zákazník, promiňte, ale většinou to tak opravdu je) a video mu pomůže získat lepší představu o prostoru. Představu, kterou mu zprostředkováváte ale stále vy. Lumion v nové verzi má i pokročilou práci se světlem zapracovanou do videa, takže to, co tvoříte ve snímcích jednoduše přenesete i do videí. Pro odvážné je jen vhodné doporučit VR procházky nebo 360 fotografie, například se zařízením Oculus GO. Více informací najdete na www.lumion3d.cz (Kde si můžete stáhnout i zkušební verzi).

Co je nového v Lumionu 9?

Lumion přišel s efektem Real Skies – Reálná obloha v české verzi. Vyberete si jedno z předvolených pozadí a rovnou vidíte, jak se sjednotí světlo celé scény. S reálnou oblohou dostane Váš návrh zcela jiný nádech a můžete se spolehnout, že výsledek osloví i přes to, že nastavení trvá jen pár vteřin. Podrthnout návrh můžete i realistickou 3D trávou a texturou srsti. Tak jemné detaily vyvolávají pocit útulnosti a realističnosti více než předtím. Budete se chtít čersvě zastřihnuté trávy dotknout a uložit se do huňaté hřejivé deky. Celé to podrthnete novým atmosférickým deštěm a sněhem. To jsou geniální nástroje pro zdůraznění nálady, kterou chcete klientovi předat z Vašeho návrhu. Ať už bude za oknem pršet, nebo budou padat těžké vločky prvního sněhu, klient bude jasně cítit pohodlí interiéru.


Real Skies – Reálná obloha

Základní efekt, který je propojen s dalšími efekty, především efektem nasvícení scény – v české verzi: Světlo nebe. Jedním výběrem oblohy nastavíte přesně náladu vizualizace za brzkého rána, zataženého nebe před bouřkou nebo romantického západu slunce. Světlo nebe reaguje na vybranou oblohu a vytváří nasvícení, které přesně potřebujete. Reaguje i na ostatní efekty v celé scéně. Když tak například dáte zataženou oblohu, ztiší se nasvícení celé scény a můžete si užít hru mnohem jemnějších světel a stínů. Pokud zvolíte západ slunce, můžete sledovat, kam až slunce dokáže přinést teplé barvy, než zcela zapadne. Nejlepší je, že stačí oblohu vybrat a pak jen pootočit tím správným směrem.


Upravitelné 3D trávy

Od ornamentálních zahrad, přes veřejné parky po divoký porost, Lumion 9 Vám pomůže přinést neskutečný realismus do Vašich návrhů zeleně. Nový upravitelný materiál 3D trávy a jeho přednastavené vzory dovolí Váš render posunout v realističnosti na novou úroveň. Ve spojení s reálnou oblohou budete mít kompletní perfektní prostředí, které stačí jen osadit Vaším modelem. Přirozená tráva nebude odvádět pozornost a dovede zákazníka přímo k tomu, co je důležité, totiž k návrhu samotnému.

Můžete trávu kombinovat a použít několik přednastavených nebo vlastních 3D textur v jedné scéně. Vedle řešeného pozemku tak umístíte vysokou trávu s bujnou zelení, uvnitř si dáte čerstvě sečenou trávu pod místo na gril, do pozadí dáte divočejší nesečenou verzi na louku u permakulturní zahrádky. Už jen nastavení těchto textur je zábava, jak teprve bude vypadat výsledný dojem v kvalitním renderu na zákazníka.


Atmosférický déšť a sníh

Základem vizualizace je, ať chceme nebo ne, nálada. Jaký pocit dokážeme zákazníkovi předat vizualizací, taková bude jeho odezva na náš návrh. Jak podrthnout a lépe přiblížit jarní ranní náladu než lehkým mrholením s kapkami deště, které sleduje za oknem? Můžete jednoduše pomocí pár posuvníků nastavit lehké mrholení, silný déšť s bouřkou, chumelenici nebo jen hru malých sněhových vloček. Všechny tyto možnosti reagují na rostliny a model návrhu, takže Vám nebude pršet a sněžit dovnitř. Můžete se spolehnout, že pod stromem bude v ranné fázi deště sucho, ale postupně se voda dostane i tam. Nemusíte nastavovat materiály, automaticky se změní jejich lesk a odrazivost přesně tak, jako kdyby na nich byla opravdu voda. Lumion vám dokonce vygeneruje krásné kalužiny. Efekt můžete animovat, sami si tedy určíte, zda déšť začíná, nebo končí a zem vysychá a objevuje se jemný mlžný opar.


Materiály chlupů a srsti

Zjemnit a zpříjemnit návrh přehozenou kožešinou pro zimní období, nebo pohodlným vysokým kobercem není nyní problém. Nemusíte stahovat obrovské 3D modely, kde je vlákno koberce, stačí si vytvořit obdelník a říci Lumionu, že má aplikovat některý z předvolených 3D materiálů. Od realistických kůží, přes barevné koberce, po plyš pro medvídka. To vše Vám Lumion dovolí vytvořit jednoduše a bez stahování a hledání obrovských detailních modelů.


Příjemnější a přehlednější pracovní prostředí

Pokud si chcete Váš návrh procházet spolu s klientem, je ovládání a prostředí programu klíčové. Lumion 9 dokázal inteligentní interface přenést na další úroveň, dovoluje tak intuitivně a velmi rychle tvořit vizualizaci přímo. Vyhledat a změnit varianty modelů, komponent, rostliny, jejich znáhodnění a mnoho dalšího je ještě jednodušší než v předešlých verzích. Tak výrazné změny jsme byly naposledy svědky u Lumionu 5. Při výběru modelu můžete na tento jednoduše zazoomovat dvojklikem, jeho výběr je jednodušší, stejně jako vybrat všechny jemu podobné modely. Nahrazení modelu za model pak vidíte v reálném čase a jen si ověřujete, který strom/doplněk/model se hodí do návrhu nejlépe.

Jednodušší je i práce se skupinami, které můžete navíc ukládat. Vrsty a varianty se nyní také příjemně ovládají. Výběr jednotlivých knihoven nyní provádíte ze stejné obrazovky, bez rozptýlení odtržením od návrhu. Máte tak nad tvorbou ještě větší kontrolu. Tím, že Lumion renderuje to co děláte několikrát za vteřinu, zrychlíte svou práci na vizualizaci zásadním způsobem. Co je ale nejdůležitější, Lumion Vám nebude házet klacky pod nohy! Když chcete něco vytvořit, můžete.


Živé prostředí. Krásné scény. Rychlejší render než kdy předtím.

S Lumionem 9 můžete jednoduše propojit Váš 3D model, importovat ho, nebo propojit přímo se scénou. Můžete zde jednoudše procházet prostorem vašeho návrhu a jako fotograf zachycovat nejlepší snímky, můžete oživit celé prostředí animovaným obsahem rozstlin, trav, postav, zvěře a dát celému návrhu kontext, který potřebuje pro snadnější pochopení a lehčí uchopení zákazníkem.

Lumion se těžko popisuje, přináší totiž něco nového, co před Lumionem neexistovalo a nebylo možné, proto je nejlepší si jej vyzkoušet. To můžete na 14 dní zdarma na stránkách www.lumion3d.cz. Pro studenty je zde speciální verze v sekci student.

0 komentářů
přidat komentář

Související články