Architektonická soutěž na stavbu SEFO se začátkem dubna nestihne

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
27.03.2019 09:35
Olomouc

Olomouc - Architektonická soutěž na stavbu Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO) za 600 milionů korun, kterou požaduje ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), v původně plánovaném termínu na začátku dubna vypsána nebude. Důvodem je její právní složitost i otázka vypořádání právních závazků, které má muzeum vůči autorovi původního návrhu z roku 2009 Janu Šépkovi. ČTK to dnes řekl mluvčí muzea Tomáš Kasal.


Podle Šépky jde o zcela nestandardní situaci. Řešením je podle něj soutěž, kterou nedoporučují ani odborníci, nevypisovat.

Podle zástupců muzea měla být soutěž připravena do začátku dubna. "Termín se bude muset posunout. Problém vyhlášení architektonické soutěže je poměrně složitý. Budeme se snažit ji vypsat co nejdřív, ale v této chvíli nejsem schopen říci, kdy to bude," uvedl mluvčí muzea.

Právní závazky vyplývají muzeu kvůli deset let starému projektu architekta Jana Šépky, s jehož realizací Muzeum umění dosud počítalo.

Podle zástupců České komory architektů (ČKA), která ze zákona pořádá architektonické soutěže, by se v případě vypsání soutěže muselo muzem vypořádat s právy původního zpracovatele zakázky. V opačném případě by zakázku nemohl převzít autorizovaný architekt, uvedl předseda ČKA Ivan Plicka v dopise muzeu. Upozornil, že při vyhlášení nové soutěže by ČKA považovala Šépkovu účast za nerálnou. "Architekt Šépka se projektu SEFO věnuje již deset let, a byl by před ostatními účastníky zadávacího řízení nepřípustně zvýhodněn," uvedl Plicka.

Šépka dnes potvrdil, že kdyby byla vypsána soutěž a on byl vyloučen, obrátí se na soud. "Je to z důvodu, že bych byl diskriminovaný a takové soutěže bych se nemohl zúčastnit," řekl dnes ČTK Šépka. "Situace se dá vyřešit tak, že pan ministr začne naslouchat odborníkům. Měl by ustoupit ze svého požadavku vypsat architektonickou soutěž," doplnil.

Architekt se také podivil, proč ministerstvo trvá na soutěži ve chvíli, kdy deset let existuje studie, kdy je podepsaná smlouva, která vzešla z vítězství z obchodní soutěže, projekt je schválen památkáři a existuje změna regulačního plánu.

Ministr kultury argumentuje politickou odpovědností a transparentností projektu. Ministerstvo také tvrdí, že muzeum v minulosti při hledání návrhu podoby SEFO opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Vedení muzea to odmítlo.

Další kroky v současné patové situaci, kdy zástupci muzea navíc vyzvali ministra kultury k rezignaci, by měly vzejít ze Staňkovy schůzky s olomouckým hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO), který chce ve věci působit jako mediátor. Sejít se mají dnes odpoledne ve Sněmovně.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
rozsudky a úsudky
Q
27.03.19 04:29
komora architektu?
Novotny
01.04.19 01:23
Komora
Vích
01.04.19 08:10
zobrazit všechny komentáře

Související články