11. ročník soutěže Young Architect Award

Mladí architekti navrhnou nájemní bydlení v Praze

Zdroj
ABF
Vložil
Tisková zpráva
08.03.2019 23:20
Účastníci architektonické přehlídky Young Architect Award se letos zaměří na návrh řešení nájemního bydlení. Své práce mohou do 28. 6. 2019 přihlašovat jak studenti, tak začínající architekti do 33 let. Stejně jako v loňském roce pokračuje spolupráce s Institutem plánování a rozvoje města Prahy (IPR Praha), který nejen vytipoval jednu z doporučených lokalit, jež by měla sloužit nájemnímu bydlení, ale také poskytl pro zahájení soutěže dne 27. 2. 2019 prostory Centra architektury a městského plánování (CAMP).

Slavnostní zahájení soutěže Young Architect Award (YAA) bylo spojené s diskusním setkáním zaměřeným na nájemní bydlení. Soutěžící si mohou pro svůj návrh nájemního bydlení vybrat lokalitu dle vlastního uvážení, navrhovat výstavbu ale také lze v doporučených lokalitách v Praze, Brně a Ostravě. Jitka Jeřábková z IPR Praha vysvětlila zadání soutěže a představila jednu z doporučených lokalit – Libeň-Hájek. Nová zástavba pro bydlení by zde měla vymezit veřejný prostor ulice Pivovarnické a Na Hájku, kde se nyní nachází garáže a neudržovaná vzrostlá zeleň.

Složení odborné komise posuzující návrhy mladých architektů zásadním způsobem ovlivňuje úroveň soutěže. Proto i tentokrát v ní zasednou renomovaní architekti, kteří pod vedením Reginy Loukotové, rektorky architektonické školy ARCHIP, rozhodnou o tom, které práce nejlépe naplnily požadavky soutěže. Pozvání do poroty letos přijal také architekt a odborník na zadávání veřejných zakázek Michal Fišer (ateliér tři architekti), Adam Halíř z ateliéru PROJEKTIL ARCHITEKTI, českobudějovický popularizátor architektury Miroslav Vodák (CBArchitektura) a Jan Vondrák z libereckého ateliéru Mjölk architekti. "Úkolem soutěžících bude naplnění potenciálu nájemního bydlení, zapojení návrhu do kontextu místa, respekt ke stávající zástavbě i ke složení obyvatelstva atd. Důležitý je také následný přínos navrženého řešení pro celkovou kvalitu života v místě, ale i v blízkém a vzdálenějším okolí," říká předsedkyně poroty Regina Loukotová.

> yaa.cz

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže YAA - 10. 9. 2019, CAMP

Ceremoniál s vyhlášením výsledků soutěže, která probíhá v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, proběhne 10. 9. 2019 v prostoru CAMP v Praze. Stejně jako v loňském roce bude akce propojena s vyhlášením výsledků prestižních cen Architekt roku a Architekt obci. Slavnostního večera se kromě soutěžících a odborné poroty zúčastní zástupci garantů, vysokých škol, partnerů a samozřejmě médií. V letošním ročníku si výherci rozdělí ceny ve výši 75 000 Kč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články