Náklady na druhou etapu Rohan City budou asi tři miliardy korun

Praha - Náklady na výstavbu druhé etapy projektu Rohan City v Praze 8 od developerské společnosti Sekyra Group budou zhruba tři miliardy korun. Začátek je plánován na rok 2022, dokončení asi o šest let později. Při představení projektu to dnes řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Vítězem architektonické soutěže je ateliér Schindler Seko architekti.

"Vítězné architektonické návrhy přistupovaly k řešení shodně, zvedly terén Rohanského ostrova tak, aby kopíroval niveletu budoucího mostu, který by měl propojovat Karlín s Holešovicemi. Zásadním posunem bude zklidnění Rohanského nábřeží, které se z dopravní tepny změní na městský bulvár," uvedl Anderle. Finální studii, která bude vycházet také z práce pěti dalších vybraných architektů, by podle něj chtěla firma představit do půl roku.

Plánovaný Rohanský most by měl ústit do Urxovy ulice, podle Anderleho se počítá i s tramvajovou tratí. V nově vzniklé ulici mezi mostem a Rohanským nábřežím budou kavárny a maloobchodní prostory. Konec ulice u stávající cyklostezky by měl být kvůli plánovanému napojení na most o osm až deset metrů výše. V případě, že by most nakonec nevzniknul, vedlo by podle Anderleho od konce ulice k cyklostezce schodiště.

"Na rozdíl od první etapy klademe tentokrát důraz na obytnou funkci. Počítáme zhruba se 400 byty, část z nich bude určena k nájemnímu bydlení," doplnil Anderle. Podél ulice Rohanské nábřeží vyrostou tři kancelářské budovy s celkovou plochou zhruba 20.000 metrů čtverečních.

Sekyra Group vlastní podél Rohanského nábřeží až k Libeňskému mostu pozemky o rozloze zhruba 200.000 metrů čtverečních. Výstavbu plánuje v pěti etapách. První etapa by podle Anderleho měla začít v příštím roce, dokončení firma plánuje na konec roku 2022. Počítá zhruba s 300 byty a 30.000 metrů čtverečních kanceláří. Mezi budovami postavenými v první a druhé etapě má vzniknout park. "O jeho využití ještě není rozhodnuto. Uvažujeme například o zahradní restauraci nebo amfiteátru," dodal Anderle. Dalším větším projektem firmy je Smíchov City na místě bývalého nákladového nádraží v Praze na Smíchově. Podle Anderleho by se mělo začít stavět letos v září. Náklady na první fázi jsou podle něj zhruba tři miliardy korun, dokončena by měla být dva roky po zahájení. První fáze se týká 25.000 metrů čtverečních a zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Budovy budou mít maximálně šest podlaží, v přízemí se počítá s prostorami například pro restaurace, kavárny, ordinace či menší kanceláře. Součástí je větší kancelářská budova.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sídlištní monokultura?
Vích
09.03.19 11:21
zobrazit všechny komentáře

Související články