Portmoneum kvůli opravě letos zkrátí sezonu

Vložil
ČTK
04.03.2019 16:05
Litomyšl


Litomyšl - Portmoneum Josefa Váchala v Litomyšli na Svitavsku letos zkrátí kvůli rekonstrukci výstavní sezonu. Potrvá pouze od konce března do začátku června. ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).


"Podařilo se nám zajistit 9,5 milionu korun na potřebné statické úpravy, zateplení podkroví a opravu střechy. Na domě je několik rozsáhlých prasklin, má velmi mělké základy a před lety vyměněná střecha má řadu závad," řekl Línek.

Díky rekostrukci vznikne na půdě domku vestavba, která umožní rozšířit stálou expozici a získat místnost, kde se budou konat pořady pro veřejnost a školní a dětské skupiny. "Pokud vše půjde podle plánu, rádi bychom přivítali začátek turistické sezony 2020 už v novém," řekl Línek.

Pardubický kraj koupil Portmoneum od dědiců Ladislava Horáčka v roce 2016. Poslední větší úpravy se v Portmoneu uskutečnily před více než 25 lety. "Proto bude potřeba vyměnit také venkovní kanalizaci a upravit zahradu i objekt bývalé prádelny na dvorku," dodal Línek.

Váchal vyzdobil svými kresbami domek a obrazy opatřil i dřevěný nábytek. Vypodobnil mnoho duchovních a náboženských témat, která vycházela z jeho životních postojů a názorů na výtvarné umění.

Váchal se přátelil s Josefem Portmanem, kterému dům patřil a který chtěl muzeum na jeho počet nazvat Vacháleem. Přátelé se ale nepohodli a ze všeho sešlo. Váchal byl všestranným umělcem, malířem, grafikem, spisovatelem, básníkem, řezbářem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články