Young Blood

I'm a Young

Vložil
Jan Kratochvíl
18.07.2004 12:35
Centre for Central European Architecture, U Půjčovny 4, Praha 1
26.6.2004 - 26.09.2004

Nejmladší výstavní instituce v české architektonické kotlině představuje ve svém výstavním prostoru velmi zajímavou výstavu. CEEA oslovila 45 mladých českých ateliérů s nabídkou zúčastnit se společného projektu se světáckým názvem "Young Blood". Projekt má několik částí - podle zemí, ve kterých se koná. První zemí je domovská Česká republika a její architekti. Podtitul první výstavy tak zní: "I'm a Young "Czeck" Architect".
Kurátoři výstavy položili architektům zásadní otázku - "jak chápete architektonickou profesi a její praktikování v zemi svého působení?", na kterou měli pod tíhou zkomoleného anglického motta "I'm a Young "Czeck" Architect" reagovat. Co říká anglicko-český slovník k heslu "check": ověřit si, přezkoušet, zastavit, ověření, překážka, šach, kostkovaný vzor, stvrzenka, účet. Jistě se nedivíte, že jsem byl na výstavu nesmírně zvědavý. Tak široký konceptuální prostor nabídnutý psychicky čerstvým mladým architektům musel přinést ovoce.
Velkým zklamáním je konečný počet představených exponátů - z 45 oslovených se přihlásilo 12 ateliérů a ty vytvořily nakonec jen 9 ex- ponátů. I tak má ale návštěvník výstavy o čem přemýšlet. Široké zadání přineslo rozmanité odpovědi. Někteří architekti se ve svých exponátech snažili dodržet motto výstavy, jiní rezignovali a pojali výstavu jako příležitost pochlubit se svými projekty a prvními realizacemi. Těsná fyzická blízkost různých přístupů vyhrocuje atmosféru a vybízí návštěvníka k zamyšlení.
Velmi dobře si se zadáním poradili architekti ARW, kteří "po architektonicku" vytvořili prostor - úzký průchod vymezený černými deskami se zrcadlovou podlahou. Nabízený průchod koridorem je ztížen klestím symbolických omezení, norem a zákonů. Ty jsou v reálu vyjádřeny jako plexi destičky na nerezových pružinách. Návštěvník je tak skutečně vyfackován a prožívá stejný pocit jako mladý architekt při své práci. Osobně hodnotím exponát jako konceptuálně nejzdařilejší z celé výstavy.
Okruh brněnské Výstavky reprezentují agp (Gale + Palaščák) a Maura (Veselá). Jejich příspěvek je mlácením již jednou vymlácené slámy. Poměrně nudný projekční stůl s fotografiemi realizací a videoklipem lovení přírodní geometrie geotextilií je velmi primitivní instalací. Projekční vytížení architektů pravděpodobně zabránilo šířeji rozvinout jejich myšlenkový potenciál.
Dvojice ai5 se pokusila demonstrovat vlastní architektonický manifest. Jejich snaha vyznívá spíše jako mělká citace posledních urbanistických trendů vztahu brownfield-greenfield. Nepevná teoretická platforma tvorby dua ai5 se odráží ve vystaveném projektu "Lešení je řešení" variantní dostavby Staroměstské radnice a následným vyřešení neutěšené urbanistické podoby Staroměstského náměstí.
Jedním exponátem se v prostoru CEEA představuje trojice ateliérů z Ostravska. Teprve studiem katalogu výstavy jsem pochopil koncept trojice panelů vymezujících vnitřní prostor - oblast tvorby a vnější slupku - prezentaci realizací a projektů vnějšímu světu. Obsah výborný, realizace méně šťastná. Příliš výrazná textura OSB desek utlačuje drobné fotografie a infantilní kompozice kostek snižuje sílu konceptu. Osobně nechápu, proč se ateliéry prezentují společně, protože kromě místa působení je nespojuje téměř nic.
Zlínský Ellement ukázal, že architekturu doplňuje současným designem. Tři mušketýrky (které jsou vlastně čtyři) a jeden muž-designér umístili do expozice molitanovou válendu, která ukrývá pod chlopněmi dokumentaci jejich práce. Měkký exponát výstižně demonstruje lehkost, s jakou ateliér realizuje své zakázky.
Pražská Escadra potlačila touhu po sebeprezentaci a vší silou poukázala na bariéru mezi odbornou a laickou veřejností v oblasti architek- tury. Navozená instalační situace z prostředí hospody zřetelně vymezuje dvě židle=dva subjekty sedící u stolu=místa dialogu. Styk "vysoké kultury" a "nízkého bulvárního konzumenta" skřípe natolik, že ani všesjednocující pivo nedokáže soukolí promazat. Kritika mělkosti života českého maloměšťáka je vyjádřena vydáním novin Plesk, jejichž obsah má ukázat, že architekturu jako umění není možné regulérně realizovat v současném konzumním ovzduší České republiky.
Praktikující učitelé brněnské FA Knesl + Kynčl se prezentují jako veselá partička. Sousedství jejich kadibudky s koridorem ARW připomíná střet Jeffa Coonse s Richardem Serrou. Já osobně mám raději Serru... Nicméně zpět ke "konceptu jak cip". Vyložení exponátu kadibudky je jednoduché - architekt se nachází ve vymezeném prostoru - České republice, obklopuje se obrázky zahraniční architektury, ty bezmyšlenkovitě formálně přepisuje do vlastních národních návrhů a souběžně kálí na českou politiku. 100% odpověď na téma výstavy. Jen tak na okraj - proč se Koolhaasem ("context is fuck") inspiruje ateliér, v jehož manifestu stojí "kontext ve všech úrovních"?
Dvojice m4 architekti vytvořila objekt, který je pěkný a krásně graficky vyvedený. Dle proklamace má ukazovat na tíži realizace architektonického návrhu do fyzické podoby. Nevím, jestli se to ukázáním toho "co leží na stole architekta" povedlo, nicméně obal produktu krásný.
Pokud pokládám uličku od ARW za nejzdařilejší exponát výstavy, Osamu Okamuru zase za nejzajímavější. Osamu vyřešil svou kancelářskou nouzi a zároveň účast na výstavě jednou ranou. V podstatě vystavil sám sebe, což je absolutní dodržení tématu výstavy. Osamu je prostě borec.
Výstava Young Blood ukázala, jak se žije mladým architektům. Spíše než problémy se získáváním zakázek a s investory trápí mladé české architekty politické ovzduší a soukolí orgánů státní správy. Lehkost akademického navrhování je ve skutečném životě nahrazena tvrdým střetem se samotnou realizací stavby. Vzdalování se břehů laické a odborné veřejnosti je rovněž na programu mladých architektů. CEEA poskytlo juniorům prostor k vyjádření se, což by se jim v konzervativních výstavních galeriích nebo magazínech nepodařilo.

účastníci:
ARW architekti | www.arw.cz
ateliér agp | www.agp.cc
Maura
atelier ai5 | www.ai5.cz
atelier 38 | www.atelier38.cz
ATOS-6 | www.atos6.cz
kamil mrva architects | www.mrva.net
Ellement | www.ellement.cz
ESCADRA architekti | www.escadra.com
knesl + kynčl architekti | www.kneslkyncl.cz
m4 architekti | www.m4.cz
okamura architekt | web.quick.cz/okamura
0 komentářů
přidat komentář