Češi v hypotékách stíhají unii

Vložil
ČTK
30.11.2006 11:20
Praha

Praha - Počet lidí, kteří si vezmou hypotéku, bude v Česku v  následujících letech stoupat. A to navzdory úrokových sazbám, které začínají opět mírně růst. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na nejnovější zprávu Evropské hypoteční asociace. Podle této studie existuje v Česku ještě velký potenciál pro uzavření nových hypotečních smluv a zadlužení Čechů na bydlení je ve srovnání s Evropou stále malé.

    Zatímco ke konci loňského roku připadalo na jednoho Čecha úvěrové zatížení hypotékou 589 eur, tedy zhruba 17.000 korun, průměr evropské patnáctky představoval 13.011 eur, tedy téměř 380.000 korun.
    Česká republika by se mohla podle cen nemovitostí srovnávat například s Portugalskem, kde vlastnické bydlení stojí zhruba stejně jako v Česku. Přitom ale Portugalci dluží na hypotékách v průměru třináctkrát víc než Češi.
    Odborníci z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí v analýze Trend Report 2006 uvádějí, že zájem lidí o vlastní bydlení bude sílit hlavně kvůli místy vysokému tržnímu nájemnému a deregulaci činží. Zájem o hypotéky by neměl zchladit ani mírný růst úrokových sazeb. "Pokud by hypotéky výrazně zdražily, zpětně by se to projevilo na poklesu cen nemovitostí," uvedl jeden ze spoluautorů zprávy asociace Jiří Pácal
    Do konce roku 2007 analytici v  Česku očekávají ještě strmý růst, později by se měla dynamika dočasně zpomalit. Od ledna 2008 se totiž očekává zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce související s bydlením. DPH se zvýší ze současných pěti na 19 procent.
0 komentářů
přidat komentář