Vláda bude jednat o definici sociálního bydlení bez limitů

Vložil
ČTK
29.11.2006 19:40
Praha

Praha - Vláda na svém čtvrtečním jednání projedná upravený materiál k definici sociálního bydlení, který neobsahuje žádné limity velikosti bytů a rodinných domů. "Na vládě projednáme materiál, který uloží vydefinovat bydlení jako součást sociální politiky a nebude tam vymezení v metrech," sdělil ČTK ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

    Podle něj je snahou, aby definice byla co nejširší a vešlo se do ní veškeré bydlení. Podle Gandaloviče však poté bude nutné takovou definici obhájit u Evropské komise. "Podporuji vše, co se podaří ministru financí v rámci EU vyjednat včetně širší definice sociálního bydlení," uvedl Gandalovič. Podle něj je v zájmu ČR, aby se byty stavěly co nejvíce a trh byl rozmanitý.
    Podle informací ČTK ministerstvo financí původně všem ministerstvům rozeslalo definici sociálního bydlení s  limity. Těsně před čtvrtečním jednáním vlády ovšem ministerstvo financí předložilo na vládu materiál již bez limitů, tedy širší definici sociálního bydlení. Dřívější materiály k sociálnímu bydlení počítaly s limitem 90 m² pro byty a 150 m² podlahové plochy pro rodinné domy.
    V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila.
    Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.
    S ohledem na současný stav bytového fondu je podle materiálu ministerstva financí zájmem, aby se sociální politika státu v  tomto ohledu dotýkala co nejširšího okruhu bytové výstavby. MF proto navrhuje "uplatnění snížené sazby daně u dodání staveb pro bydlení dle sociální politiky státu, včetně stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb a příslušenství staveb pro bydlení dle sociální politiky státu, včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují".
    Stavby pro bydlení dle sociální politiky státu kromě nových bytů a rodinných domů zahrnují rovněž další ubytovací zařízení sociálního charakteru, jako jsou domovy důchodců, různé ústavy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, zvláštní dětská zařízení, kojenecké ústavy, dětské domovy a hospice.
    Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů ministerstva pro místní rozvoj značně rozdílná. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v  bytových domech zhruba 67 metrů. Developerské firmy již dříve uvedly, že nová definice sociálního bydlení ovlivní podobu bytových projektů.
0 komentářů
přidat komentář