Na Ulrichově náměstí v Hradci Králové skončila oprava fontány

Vložil
ČTK
29.11.2006 16:35
Hradec Králové

Hradec Králové - Na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové dnes skončila rekonstrukce fontány. Radnice za opravu fontány, ze které v několika režimech tryská voda a která má možnost večerního nasvícení, zaplatila přibližně 10,5 milionu korun. Fontána bude v provozu do pondělí, poté ji technici zazimují a v provozu bude až na jaře, řekl dnes hradecký primátor Otakar Divíšek.

    "Technické parametry umožňují nastavení vodní kulisy na sedm různých režimů, rytmus a formace se budou střídat v půlhodinových intervalech," uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda. Součástí rekonstrukce, která začala v červenci, bylo kromě nového osazení nerezového bazénku také vybudování technologické šachty a další práce. Radnice se pro opravu fontány rozhodla kvůli špatnému technickému stavu původního díla, bazén totiž netěsnil a voda prosakovala do strojovny celého zařízení.
    V centru Hradce Králové je rozmístěno několik kašen a fontán, například v roce 2001 zaplatilo město 2,5 milionu korun za kašnu na Masarykově náměstí. Monolit z  oceli, který navrhl sochař Michal Gabriel, vyvolal nevoli některých obyvatel, již nazývají obřím popelníkem či kádí na ryby. Kontroverzní kašnu v roce 2002 ocenila komise Obce architektů České republiky, která ji přidělila Grand Prix za umělecké dílo v architektuře v roce 2002.
0 komentářů
přidat komentář