Archeologové v areálu Vlněny v Brně objevili pozůstatky barvírny

Vložil
ČTK
24.01.2019 16:25
Brno

Brno - Pozůstatky barvírny postavené M. E. Schwarzem v roce 1872 odkryli v uplynulých dnech archeologové v areálu bývalé brněnské Vlněny. ČTK to řekl Hynek Zbránek ze společnosti Archaia Brno, která průzkum společně s Ústavem archeologické památkové péče provádí.


"I když máme k dispozici mapy Brna od 60. do 90. let 19. století a věděli jsme, že tehdy tato barvírna existovala, na žádné z map není vidět. Neměli jsme tedy vůbec představu o její poloze. Očekávali jsme, že ji najdeme jižněji," uvedl Zbránek.

V období, kdy bylo Brno "moravským Manchesterem", tedy právě v 19. století, existovaly ve městě desítky barvíren, nedochovala se však ani jediná. Pozůstatky jedné z nich našli archeologové loni na podzim v ulici Křenová, ta ve Vlněně je asi o 50 let mladší.

"Na půdorysu je dobře vidět černý kruh, v němž se pohybovala obsluha topeniště, v obdélníkových paprscích byla topeniště. Nad nimi byl umístěn kotel, kde se vyvařovaly látky," popsal typický půdorys topeniště barvírny archeolog.

Kromě pozůstatků budov nacházejí odborníci při výzkumu i předměty denní potřeby, ale i doklady technologického vývoje v barvírně. "Je tam například doklad toho, že se přešlo na využívání černého uhlí nebo koksu a topeniště se zmenšovala," dodal Zbránek.

Když barvírna zanikla, budova byla sice srovnána se zemí, ale bez mechanizace byla likvidace základů příliš náročná, proto nové budovy rostly na pozůstatcích těch starých.

Na území bývalého areálu brněnské Vlněny působí archeologové už třetí rok. Prozkoumali už prostory pod osmi budovami, které buďto vyrůstají nebo už stojí, z celkové rozlohy areálu pak zmapovali asi 60 procent. Kromě nálezů z industriální doby Brna prozkoumali i část zasypaného Svrateckého náhonu, kde našli předměty z doby od 16. do 18. století. "V prostoru za městskými hradbami měli své místo hlavně řemeslníci, jejichž práce s sebou nesla nepříjemný zápach, jako byli koželuhové, kteří zpracovávali kůže, nebo rybáři a jejich sádky," vysvětlil archeolog. Právě nářadí řemeslníků patřilo k hlavním nálezům ze Svrateckého náhonu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články