Úprava kobek na pražské náplavce by měla být hotová na jaře

Vložil
ČTK
23.01.2019 19:25
Praha

Praha - První část úprav podskalské náplavky, zahrnující přestavbu kobek ve zdi nábřeží, by měla být hotová letos v dubnu nebo v květnu. Město také zřejmě zredukuje plány minulého vedení, které počítaly například s vybudováním několika bazénů ve Vltavě. Novinářům to dnes řekl radní Prahy pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Náplavka v Podskalí je oblíbeným cílem Pražanů a je nejvytíženější ze všech pražských náplavek. Spravuje ji městská firma Trade Centre Praha (TCP).


Plány předchozí reprezentace podle Chabra počítaly se vznikem hned několika bazénů a například s výraznými investicemi do náplavky na smíchovské straně Vltavy, přičemž celkové náklady se odhadovaly na 1,8 miliardy korun. "Já se toho nezříkám. Nicméně říkám, pojďme to udělat trošku konzervativněji, protože v rozpočtu na to v letošním roce nejsou peníze a znamenalo by to upřednostnění třeba na úkor dopravních investic," uvedl.

Revitalizace náplavek tak sice bude pokračovat, ale pomaleji a s menšími náklady. To může znamenat například omezení bazénů, které měly v řece vzniknout. "Nebude jich šest, ale bude třeba jenom jeden," řekl radní.

Revitalizaci náplavek magistrát zahájil loni, první fáze má podle projektu stát 225 milionů korun. Zahrnuje opravy kobek, vybudování síťové infrastruktury nebo umístění nového mobiliáře. V další fázi má být vybudováno molo či bazén, na projektu se nyní začne pracovat.

Pražské náplavky spravuje městská firma TCP, která před časem zřídila pozici jejich koordinátora. Ten má na starosti přípravu programu tak, aby nerušil místní obyvatele, kteří si na hlučné akce u řeky dlouhodobě stěžují. Městská část Praha 2 z toho důvodu chce, aby správa podskalské náplavky přešla pod ní.

Radní Chabr dnes v souvislosti s firmou TCP také uvedl, že firmu čeká reorganizace. Nyní je ve firmě devítičlenná dozorčí rada, která by se měla zredukovat na maximálně pět lidí, a v představenstvu budou namísto pěti zasedat tři členové. "Chtěli bychom, aby TCP plnilo významnou roli správce městského nemovitého majetku," dodal radní. Město má nyní smlouvy s řadou správcovských firem, které by postupně měly přecházet právě na tuto městskou firmu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články