Památník T. Bati bude mít od 2. února pravidelné otevírací hodiny

Vložil
ČTK
23.01.2019 19:20
Zlín

František Lýdie Gahura


Zlín - Obnovený Památník Tomáše Bati ve Zlíně bude mít od 2. února pravidelné otevírací hodiny. ČTK to dnes sdělil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Objekt z roku 1933, který patří k vrcholům zlínské funkcionalistické architektury, si lidé po obnově poprvé prohlédli loni 28. října, poté se otevíral jen při předem dohodnutých prohlídkách.


Památník navrhl František Lydie Gahura k poctě zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati, který zemřel v roce 1932 při letecké havárii. Budovu později využívala filharmonie a krajská galerie, nyní se stavba vrátila ke své původní podobě a účelu. Rekonstrukce stála 50 milionů korun.

Památník si bude možné prohlídnout v sobotu od 14:00 do 18:00, ve středu od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Prohlídky se budou konat každou hodinu. "Tento režim bude platit do konce dubna. Pokud by byl ale zájem veřejnosti vyšší, než očekáváme, zvážíme rozšíření počtu dnů, kdy by bylo možné památník navštívit," uvedl v tiskové zprávě primátorův náměstek Miroslav Adámek (STAN). Koncem dubna bude objekt na dva týdny uzavřen, bude se pokládat litá dlažba na ploše u zadního vchodu do památníku.

V památníku bude také instalována replika letadla Junkers F13, v němž Tomáš Baťa zahynul. "V současné sobě se vyrábí. Stroj bude postaven v měřítku 1:1, oproti originálu bude replika jiná pouze v tom, že nebude mít motor a interiér pro pasažéry. V objektu se objeví do 1. května, na tento den je naplánováno slavnostní otevření Památníku Tomáše Bati. Od tohoto data bude rozšířena provozní doba a dojde také ke změně výše vstupného," uvedl Dvořák. Od února do dubna bude základní vstupné 40 korun, snížené vstupné bude stát polovinu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články