Opuštěná Hanácká kasárna v Olomouci mají zaplnit stovky úředníků

Vložil
ČTK
21.01.2019 08:15
Olomouc

Olomouc - Několik stovek zaměstnanců státních úřadů, které nyní sídlí na několika místech Olomouce, by mělo v budoucnu zaplnit kanceláře v rozlehlé budově Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Hanácká kasárna využívala armáda zhruba 170 let, od roku 2013 je nemovitost prázdná.


O budovu Hanáckých kasáren se nyní stará ÚZSVM, který připravuje její další využití. "V současné době Národní památkový ústav zpracovává stavebně-historický průzkum, na který následně naváže zpracování studie proveditelnosti. Nyní je budova udržována s péčí řádného hospodáře, kdy je zajišťována ostraha budovy a její běžná údržba," uvedl Ležatka.

Harmonogram dalšího postupu prací bude podle něj stanoven až po dokončení stavebně-historického průzkumu, stavebně-technického průzkumu a následném zpracování studie proveditelnosti. Poté budou známy i náklady na rekonstrukci a přestavbu Hanáckých kasáren na sídlo státních úředníků.

"Dle skutečného zaměření stavu budovy je možné v současnosti dislokovat do budovy zhruba 450 zaměstnanců. Počet míst bude upřesněn po zpracování studie proveditelnosti, ve které budou zohledněny požadavky jednotlivých organizačních složek státu," uvedl Ležatka.

Do opravených Hanáckých kasáren by měli být přestěhováni zaměstnanci státních organizací, které nyní sídlí v pronajatých prostorách či budovách vlastněných státem, jejichž provoz je příliš nákladný. V úvahu připadají například olomoucké pobočky Generálního ředitelství cel, Státní veterinární správy, Katastrálního úřadu pro Olomoucký kraj či České školní inspekce.

O budovu Hanáckých kasáren projevil v roce 2014 zájem Olomoucký kraj, který v ní chtěl vybudovat depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Hejtmanství od tohoto záměru nakonec upustilo.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tomu bych i věřil
Robin
22.01.19 09:38
úřednicí nejsou samosprašní
Jiří Pícl
29.01.19 11:35
zobrazit všechny komentáře

Související články