Uměleckoprůmyslové muzeum vystavuje design z Mexika

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
05.10.2005 16:40
Praha

PRAHA - Kolekci předmětů přibližující současný mexický design představí od čtvrtka pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. Výstava není podle pořadatelů reprezentativním průřezem designérské tvorby této středoamerické země. Ve dvou částech ukazuje stovku předmětů z mramoru, onyxu a keramiky a utopické architektonické projekty. Přehlídka je součástí projektu Designblok a potrvá až do 20. listopadu.

Autorem výstavy je Raymundo Sesma, který v roce 1996 založil společnost Advento, jež se snaží spojit umělecké, designérské, architektonické i sociální a ekologické aktivity. Umělci sdružení ve skupině pracují především v mexickém městě Tecali v oblasti Herrera ve státě Puebla. Tato oblast je známá hlavně svým tradičním zpracováním alabastru a mramoru. Společnost Advento se snaží ve svých projektech respektovat tradici řemeslného výrobku a zároveň se vyjadřovat jazykem současného designu.
Kolekci již viděli návštěvníci některých zahraničních muzeí, v Design Foru v Helsinkách, na Triennale v Miláně, na Antverpské univerzitě, v Univerzitním muzeu v korejském Soulu, na francouzském Bienále Saint-Étinne a na dalších místech. K výstavě v Praze se bude konat komentovaná prohlídka 18. října od 18:00.
Designblok v Praze potrvá do neděle, kromě mnoha designérských studií, galerií a obchodů se k němu připojují i státní instituce. Vedle Uměleckoprůmyslového muzea ještě Národní galerie v Praze, Vysoká škola uměleckoprůmyslová a Národní technické muzeum. To pořádá několik přednášek a dvě výstavy - Happy Materials představuje firmu popularizující plasty a jejich uplatnění ve všech možných oborech včetně výtvarného umění.
Druhá přehlídka s názvem Inovace-Evoluce-Revoluce představuje produkci studia Divan Design, které se zaměřuje na průmyslový a obalový design a za své práce několikrát získalo ocenění Design centra ČR a Národní cenu za design. Na výstavě se prezentuje produkty například z lékařské oblasti. Designblok tak poprvé představuje návštěvníkům i průmyslový design.
0 komentářů
přidat komentář