Komplex Labské filharmonie je magnetem pro návštěvníky

Vložil
ČTK
11.01.2019 08:05
Herzog & de Meuron


Hamburk - Budova Labské filharmonie v Hamburku se dva roky po otevření těší neutuchajícímu zájmu. Jenom vyhlídkovou platformu pro veřejnost už navštívilo dohromady 8,5 milionu lidí, informovala agentura DPA. Dva roky od otevření nového symbolu severoněmeckého přístavního města uplynou právě dnes.


Stavbu Labské filharmonie provázely spory. Doba výstavby se protáhla o sedm let a několikanásobně se zvedly i náklady. Jenom sklem obložená "nástavba" jednoho z původních přístavních skladišť, jejíž střecha sahá do výšky 110 metrů, nakonec přišla na 866 milionů eur (22 miliard korun).

To vše se zdá být zapomenuto. Labská filharmonie je světoznámá a pozvedla i hodnocení Hamburku v turistických průvodcích. Koncertní dům u Labe je návštěvnickým magnetem a koncerty bývají zcela vyprodané.

Veřejně přístupnou vyhlídkovou platformu ve výšce 37 metrů navštívilo už 8,5 milionu lidí. Denně jich na ochoz zvaný Plaza zavítá až 16.000.

Velký sál filharmonie se chlubí vytížeností 99 procent. Koncerty v Labské filharmonii přezdívané "Elphi" (zkrácenina z německého názvu Elbphilharmonie) dosud navštívilo 1,76 milionu lidí.

"Rozvoj Labské filharmonie je nadále vysloveně dobrý. Nadšený nápor návštěvníků na Plazu a koncerty trvá," řekl ministr kultury spolkové země Hamburk Carsten Brosda.

"Zvlášť potěšitelné je, že kdo tu jednou byl, chce se zjevně vracet. Důvodem je kromě fascinující architektury především velkolepý program, za který je jako intendant zodpovědný Christoph Lieben-Seutter, využívající celý potenciál domu," řekl Brosda.

Nová dominanta Hamburku, jejíž střecha připomíná rozbouřenou hladinu Severního moře, se nachází v místech někdejšího přístavu, v nové čtvrti HafenCity. Koncertní sál pojme 2100 posluchačů, z nichž žádný nesedí dále než 30 metrů od hudebníků. Součástí budovy je i hotel, menší koncertní sály nebo restaurace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články