Kaple Božího hrobu na Petříně prošla opravou za dva miliony

Vložil
ČTK
10.01.2019 08:05
Praha


Praha - Kaple Božího hrobu na Petříně prošla celkovou opravou, která stála dva miliony korun. Na opravy zanedbané stavby z roku 1737 dohlíželi památkáři. Kaple má novou fasádu a do nové podoby se promítly i výsledky restaurátorského průzkumu. ČTK to dnes sdělil pražský magistrát.


Práce komplikovaly předchozí opravy provedené bez památkového dohledu, které téměř zničily původní vzhled kaple. Nyní restaurátoři odborně očistili zchátralé části, obnovili malby v interiéru a kaple dostala novou fasádu. Podkladem pro finální barevnou podobu byly výsledky restaurátorského průzkumu. Nový větrací kanál má ochránit budovu před vlhkostí. Nově má památka měděnou střechu a okolní kamennou dlažbu.

"Je to trochu neprávem opomíjená památka, která byla v první polovině 18. století postavena podle kaple stojící v Jeruzalémě. Jednou ze zajímavostí je jedno z oken, kterým o Velikonocích přesně v 15 hodin dopadá světlo na obětní kámen uprostřed kaple," uvedl náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly pro Prahy).

V minulých letech byl upraven park pod petřínskou rozhlednou, která patří mezi turisticky oblíbená místa v hlavním města. Do úprav město investovalo 27 milionů korun. V roce 2017 zde byly vybudovány veřejné toalety, které na Petříně chyběly, loni byly zrekonstruovány cesty, do okolí rozhledny umístěn byl nový mobiliář a byla vysázena zeleň.
0 komentářů
přidat komentář