Rožnovskou Jurkovičovu rozhlednu loni navštívilo 48.000 lidí

Rožnov p. R. (Vsetínsko) - Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm, která vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, loni navštívilo rekordních 47.975 lidí. V prosinci, při Vánočním jarmarku a mezi svátky vystoupalo na rozhlednu více než 1100 lidí, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Předloni rozhledna přilákala 44.280 návštěvníků, o rok dříve jich bylo 41.085, v roce 2015 ji vyhledalo 35.973 lidí.

"Jurkovičova rozhledna byla v roce 2019 přístupná také na Nový rok, kdy na Karlův kopec vyšlo 59 hostů. Další otevření rozhledny je naplánováno na sobotu 23. února, kdy se ve Valašském muzeu v přírodě uskuteční tradiční Masopust. Otevřeno pak bude od začátku dubna vždy o víkendech a po celé čtyři dny v období velikonočních svátků," uvedl mluvčí. Hlavní sezona začne v květnu.

Stavba na kopci nad skanzenem vznikla podle návrhů výrazného představitele secesní architektury Jurkoviče, který je také autorem staveb na nedalekých Pustevnách či v Luhačovicích.

Jurkovič původně navrhl rozhlednu na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí do nedalekého Brňova. Stavba v Rožnově vychází z původních návrhů. Je vysoká přes 31 metrů, vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Stavba stála 12,2 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články