Trend v rekreaci: Češi kupují domy v Chorvatsku

Vložil
ČTK
23.11.2006 16:10
Praha

Praha - Češi, kteří tráví rádi dovolenou v Chorvatsku, objevili novou možnost rekreace. Na chorvatském pobřeží začali kupovat domy. Největší zájem je o apartmány do 100.000 eur a domy do 300.000 eur. Své domy má v Chorvatsku několik set až tisíc Čechů, zaznělo dnes v Praze na diskusním setkání o investičních příležitostech v Chorvatsku.

    "Typickým Čechem, který si nemovitost v Chorvatsku kupuje, je podnikatel mezi čtyřiceti až padesáti lety s rodinou," uvedl Jan Rejcha ze společnosti Rellox. Největší zájem je podle něj o domy na pobřeží, nelépe v první linii u břehu, ke kterým lze snadno dojet autem. Ostrovy, kam je potřeba dopravit se trajektem, tolik žádané nejsou.
    Lucie Pilipová z firmy Mediterránea R.E.I. upozornila, že Češi jako fyzické osoby v Chorvatsku nemovitosti vlastnit nemohou, před koupí musejí založit právnickou osobu, například společnost s ručením omezeným. "Z toho vyplývají povinnosti jako vedení účetnictví, podání daňového přiznání, nicméně už existují účetní firmy, které vám to za určitý poplatek dělají a vy s tím nemáte žádnou starost," dodala Pilipová. Právě při nákupu domu či apartmánu je podle ní důležité pečlivě zjistit, kdo v minulosti objekt vlastnil a zda byl legálně postavený. V minulých letech totiž v Chorvatsku vzniklo mnoho staveb načerno a chorvatská vláda je teď nekompromisně nechává demolovat. Většina oblastí už má dnes zpracované územní plány, v nichž lze také vyhledat parcely pro novostavby.
    Podle odborníků na reality Češi kupují domy v Chorvatsku především kvůli tomu, aby tam sami jezdili na dovolenou, a až na druhém místě je u nich zisk z případného pronájmu. Podle Jan Rejchy však investorů pronajímajících své domy bude přibývat.
    Nemovitosti v Chorvatsku rychle zdražují, v průměru o deset procent za rok. V atraktivních oblastech to může být i 20 procent ročně.
    Investory, kteří by v přímořské zemi rádi stavěli, čeká kromě byrokracie další zádrhel. V Chorvatsku totiž přes léto platí striktní zákaz jakýchkoli stavbařských prací. "Od půlky srpna do polovina září tam nelze dělat vůbec nic," podotkla Ivana Balková ze společnost Mediterránea. Za porušení zákazu jsou velmi přísné pokuty.
0 komentářů
přidat komentář