Akvapark za půl miliardy chce v Olomouci postavit sdružení firem

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
23.11.2006 16:05
Olomouc

Olomouc - Akvapark za zhruba půl miliardy korun, který má v  Olomouci vzniknout formou partnerství veřejného a soukromého sektoru, by mohlo v  následujících letech postavit sdružení firem Atzwanger, Gemo a Skanska. Jako jediné podalo svou nabídku do koncesního řízení na zajištění financování, výstavby a provozu akvaparku, který má vyrůst na okraji města. Jejich nabídku v  příštích měsících prostudují odborníci. Primátor Martin Novotný (ODS) však již dnes naznačil, že po ekonomické stránce by byla pro radnici výhodná. Rekreační zařízení by se mělo začít stavět v příštím roce.

    Primátor dnes ČTK řekl, že analýzy nabídky začaly a budou trvat asi dva měsíce. "V tuto chvíli z  předběžných čísel lze říci, že nabídka roztahuje celé náklady na projekt až na 25 let. Město by tak nemuselo učinit najednou velký výdaj v řádu stovek milionů korun. Naopak nabídka ušetřuje městu dvě třetiny nákladů na investici jako takovou. Zároveň se provoz akvaparku udržuje na úrovni jen o něco vyšší, než je provoz dnešního plaveckého bazénu. Při prvním pohledu vypadá nabídka zajímavě a výhodně," uvedl.
    Na základě výsledku koncesního řízení by měla být podle této nabídky založena nová akciová společnost, ve které by mělo město podíl 49 procent a zbytek by získalo sdružení firem. Celkové výdaje města na pokrytí investice činí podle nabídky 159 milionů Kč, přičemž v tomto volebním období by šlo pouze o část této částky. Provozní dotace města by každoročně neměla přesáhnout 20 milionů Kč. Koncesní smlouva by měla přitom platit 25 let.
    "Z částky na investici, která může být až kolem půl miliardy korun, by tak město platilo jen 159 milionů. Částka je přitom roztažena v čase, aby to neznamenalo napětí pro rozpočet města," doplnil Novotný. Město by navíc do akciové společnosti mohlo podle něj vstoupit i nepeněžitým vkladem. Vlastní pozemky, na kterých má akvapark stát, vybudovanou infrastrukturu i projektovou dokumentaci.
    Podle zástupců radnice není tak výjimečné, že v rámci koncesního řízení řeší pouze jednu nabídku. "Koncesní řízení jsou docela obtížná, vyžadují spolupráci bank, stavebních firem, provozovatelských firem či odborníků na technologie. Z původních pěti zájemců tak došlo k tomu, že se tři z  nich spojily. Bylo by lepší, aby bylo zájemců více kvůli konkurenci, ale v  těchto řízeních se to stává," dodal primátor.
    Nabídka sdružení tří firem má více než 1000 stran. Poté, co ji prostudují odborníci, by se měla návrhem zabývat odborná komise a v lednu by ji měli řešit radní. V únoru by materiál dostali zastupitelé. Podle předpokladů vedení města by se mělo začít stavět v  příštím roce a spustit provoz na podzim 2008.
    Radnice již do projektu vložila zhruba 50 milionů korun kvůli řešení majetkoprávních záležitostí či projektové dokumentaci. Koncesní řízení, za které město utratilo dalších 400.000 korun, se město rozhodlo vypsat na radu právníků. Loni v dubnu si radnice vybrala bez výběrového řízení německo-italsko-švýcarskou firmu Atzwanger, se kterou původně chtěla projekt realizovat. Proti stavbě akvaparku protestuje již delší dobu iniciativa Naše Olomouc. Podle jejích zástupců bude provoz ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů. O okolnosti stavby akvaparku se v  minulosti zajímal také útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policisté například zkoumali, zda politici neobešli při plánování stavby zákon o  veřejných zakázkách. Případ však s největší pravděpodobností odloží. Podle nich zástupci radnice nespáchali trestný čin.
0 komentářů
přidat komentář