CzechInvest: V Česku je zhruba 12.000 hektarů brownfieldů

Vložil
ČTK
12.11.2006 17:50
Praha

Praha - V České republice je zhruba 12.000 hektarů takzvaných brownfieldů, tedy nevyužívaných průmyslových, zemědělských, vojenských či důlních objektů. Vyplývá to z průzkumu agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest. Odborníci nyní společně se samosprávami i  soukromými firmami hledají způsoby, jak pro tyto plochy najít nové uplatnění.

    Zdeněk Jana z CzechInvestu ČTK řekl, že agentura společně s krajskými úřady zpracovala studii tuzemských brownfieldů, která mapuje tato území. "Na základě již dokončených průzkumů můžeme říci, že na území ČR se vyskytuje asi 12.000 hektarů brownfieldů. Ze studie vyplývá, že více než 65 procent brownfieldů je v soukromém vlastnictví a asi 40 procent těchto nemovitostí je nějakým způsobem ekologicky zatíženo," uvedl Jana.
    Dodal, že tato nevyužívaná území ale mají velký investiční potenciál. "Mohou těžit ze své výhodné polohy, existující infrastruktury či z možnosti zažádat o finanční podporu prostřednictvím strukturálních fondů Evropské unie," poznamenal Jana.
    Velké zkušenosti s využitím brownfieldů má Velká Británie, jejíž odborníci se tento týden v Praze zúčastnili odborné konference na toto téma. "Velká Británie má za sebou dvacet let zkušeností v oblasti regenerace brownfieldů. Může nám zprostředkovat postupy, které se u nich při regeneraci brownfieldů osvědčily," prohlásil výkonný ředitel CzechInvestu Jakub Mikulášek.
    Města i soukromé firmy nyní hledají nové využití opuštěných areálů. Například radnice ve Šternberku na Olomoucku přebuduje do jednoho až dvou let areál bývalých Nálepkových kasáren na průmyslovou zónu. Investice si vyžádá necelých 100 milionů korun. Společnost TMT Chrudim se zase pustila do rekonstrukce objektu bývalého cukrovaru, ve kterém by měly vzniknout nové výrobní prostory. Na rekonstrukci chrudimského cukrovaru by měla několika desítkami milionů korun přispět Evropská unie.
0 komentářů
přidat komentář