Krnovští varhanáři restaurují starý nástroj z hřbitovního kostela

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
11.11.2006 20:50
Praha

Krnov (Bruntálsko) - Jedny z nejstarších varhan na území severní Moravy, nástroj z hřbitovního kostela Povýšení sv. kříže v Krnově pocházející z roku 1732, začali kompletně restaurovat místní varhanáři. Varhany prolezlé červotoči uvedou odborníci do podoby z poloviny 19. století, kdy je upravil Franz Rieger, otec zakladatelů výroby varhan v Krnově. Oprava přibližně za 600.000 korun má být dokončena v květnu příštího roku, řekla dnes ČTK mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

    "Hlavním důvodem restaurování varhan je jejich poškození stářím a červotočem. Zároveň se odstraní nevhodný syntetický nátěr, kterým je natřená varhanní skříň," upřesnila Círová. Opravu varhaníci průběžně konzultují s Památkovým ústavem v Ostravě.
    Oprava varhan je další etapou prací na kostele Povýšení sv. kříže, jež začaly již loni rekonstrukcí a sanací krovu napadeného dřevomorkou za půldruhého milionu korun.
    Pokračování rekonstrukce do budoucna závisí hlavně na štědrosti zastupitelů. "Chtěli bychom obnovit vybavení interiéru kostela, proto jsme do připravovaného rozpočtu města na rok 2007 dali požadavek na 1,3 milionu korun," uvedl Štefan Ledvoň, ředitel Technických služeb Krnov, jež se o hřbitov a kostel starají.
0 komentářů
přidat komentář