Na střechu liberecké radnice se po roce vrátila jedna z věží

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
11.11.2006 20:25
Liberec

Liberec - Na střechu liberecké radnice se po roce vrátila jedna z věží. Malou věžičku ze severní strany sejmul loni v říjnu jeřáb, protože byla v havarijním stavu a nutně potřebovala rekonstrukci. Dnes ji zase vrátil na místo už zrestaurovanou a pokrytou novými měděnými plechy. Oprava zhruba 600 kilogramů vážící věže přišla na téměř pět milionů korun. Práce budou pokračovat na opravě oblouků spodní zvonice, balustrády a opláštění spodní části, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Dagmar Vodvárková.

    "Věžička se sundávala hlavně proto, aby oprava byla pod větší kontrolou, navíc nepodléhala povětrnostním vlivům, jako kdyby se prováděla z lešení, a také památkáři nad ní měli snazší dohled," řekl dnes ČTK Jaroslav Čech ze správy budov libereckého magistrátu. Rekonstrukce věžičky nebyla jedinou opravou na budově radnice. Jsou ještě dvě další, které by podle něho potřebovaly opravu, a celá severní strana historické budovy by sanaci rovněž potřebovala. "Připravujeme rozsáhlý materiál, je to ale otázka peněz," dodal Čech.
    Novorenesanční budova liberecké radnice z  konce 19. století prochází opravami už více než deset let. Desítky milionů investoval magistrát, aby budovu postupně vrátil do původní podoby. Vybouraly se umakartové a sádrokartonové příčky, které velkorysé prostory rozdělovaly na malé kanceláře. Opravou postupně procházejí radniční věže a také střecha by v  budoucnu měla dostat původní břidlicovou krytinu. Podle Čecha to ale bude otázka desítek milionů korun.
    Magistrát už zrekonstruoval také hlavní radniční věž. Měla narušené nosné konstrukce i plášť. Odborníci opravili například podpěrný systém zvonice, litinové schody a vyměnili prohnilé trámy. Na hlavní věž přibyla i replika rytíře. Rekonstrukci nyní prodělává také rozsáhlé podzemí historické budovy. "Ještě před Vánocemi by měly skončit práce na rekonstrukci dolního sálu, který bude sloužit pro kulturní účely, hlavně k výstavám a společenským akcím," řekl Čech.
    V podzemí radnice byla původně restaurace Radniční sklípek, největší restaurace ve stotisícovém městě. Vešlo se do něj kolem 300 lidí a kromě jiného se tam konala obrovská slavnostní večeře při oslavě vstupu Česka do NATO. Žádná podobně velká restaurace ve městě není - po postupu reprezentačního mužstva do finále mistrovství Evropy ve fotbale v  Anglii v roce 1996 například dokázala pojmout většinu z několika set fanoušků, když skončili s oslavami na náměstí. Kvůli své rozlehlosti měl ale sklípek neúnosně velké náklady na provoz a tak se o obnově provozu neuvažuje.
0 komentářů
přidat komentář