ČSÚ: Domácnosti se už kvůli bydlení zadlužily čtvrt bilionem Kč

Vložil
ČTK
04.10.2005 13:10
Praha

PRAHA - Celkové dluhy českých domácností na bydlení činily ke konci letošního srpna 244,6 miliardy korun. To představuje 72 procent z úhrnné zadluženosti domácností, která ke stejnému datu dosáhla 336,6 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněné tématické analýzy Českého statistického úřadu.
Celkové zadlužení domácností se za léta 1993 až 2005 zvýšilo o více než 900 procent. Pozitivním jevem je změna struktury tohoto zadlužení. Zatímco do roku 2002 měly největší dynamiku spotřebitelské úvěry, od té doby rostou nejrychleji hypoteční úvěry. Jejich objemy se za posledních sedm let zvyšují průměrným ročním tempem přes 33 procent.
V roce 1997 představovaly úvěry na bydlení, tedy hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření, 24,9 procenta celkových půjček domácností. V roce 2004 to bylo již 71,9 procenta a od ledna do konce letošního srpna 72,4 procenta, což je více než 30 miliard korun. V květnu 2002 byl objem hypotečních úvěrů (40,1 miliardy korun) poprvé vyšší než objem půjček ze stavebního spoření (39 miliard korun).
Vysoký podíl úvěrů na bydlení snižuje rizika úvěrujících bank či jiných věřitelů. Vypůjčené peníze jsou totiž použity na účel, u něhož je životnost zpravidla delší než délka splatnosti. Peníze tedy nejsou spotřebovány dříve, než dlužník zaplatí. Rizikem pro banky však může být přehřátí trhu nemovitostí a následný propad cen, který by znehodnotil zástavy na čerpané hypoteční úvěry.
Silná dynamika úvěrů na bydlení přibližuje Českou republiku k průměru v zemích eurozóny. Podíl úvěrů na koupi domu nebo bytu v eurozóně se rovněž zvyšuje. Ze 67,1 procenta v roce 2003 stoupl na 69 procent v srpnu 2005. V Česku činil v roce 2003 tento poměr 67,2 procenta a byl téměř stejný jako v eurozóně. Letos v srpnu však úvěry na bydlení pro české domácnosti svým podílem 72,4 procenta již průměr eurozóny překročily.
Přesto se však Česko přibližuje Evropské unii spíše v ochotě přijímat riziko než v ostatních proporcích. Pokud jde o vzájemný poměr vkladů a půjček v sektoru domácností, má ČR stále relativně velký prostor pro růst zadluženosti. Podle statistik Evropské centrální banky byl v eurozóně v srpnu 2005 objem celkových půjček domácností téměř stejný jako celkové vklady domácností - podíl činil 95 procent. V Česku se úvěry domácnostem od bank na objemu jejich vkladů v bankovním sektoru podílely ve stejné době pouze 35 procenty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články