Ministerstvo trvá na svém postoji ke kostelu sv. Michala

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.11.2006 20:55
Praha

Praha - Popáté dnes veřejně protestovali studenti uměnovědných škol a humanitních studií proti prodeji bývalého kostela svatého Michala v Praze. Loni jej stát prodal prostřednictvím Národní knihovny (NK) jeho dlouholetému nájemci. Po pěti měsících od května, kdy své protesty zahájili, studentům odpovědělo ministerstvo kultury na jejich výzvu k odbornému stanovisku k prodeji. Ministerstvo stojí za výroky předchozích vedení úřadu; akceptuje rozhodnutí NK a respektuje současné majetkoprávní vztahy. Protestující s takovou odpovědí nejsou spokojeni.

    Zároveň s protesty organizují petici proti prodeji - ta má podle nich dnes 2782 podpisů. Protestující se dnes opět sešli u  kostela na Starém Městě a došli k sídlu ministerstva v Nostickém paláci. Politika ministerstva ve vztahu ke kostelu je podle nich "strkáním hlavy do písku".
    Ředitel NK Vlastimil Ježek i ministerstvo kultury opakují, že objekt není kostel, nýbrž bývalý kostel zrušený za Josefa II. Instituci, která byla předchůdkyní NK, byl zchátralý areál převeden v roce 1984, pro její potřeby byl nevhodný a NK neměla nikdy na jeho údržbu peníze, říká Ježek. Domnívá se, že objekt jeho nájemce a nynější majitel zachránil před zřícením.
    "Nás nezajímá, co s kostelem prováděl Josef II. nebo komunistický režim, ale zajímá nás, co s ním provedla a provádí bývalá a současná vláda v moderní době, která má nastavena nějaká základní měřítka hodnot, slušnosti a dobrých mravů," oponují studenti. Stát uplatnil předkupní právo, ale podle ministerstva o objekt žádná státní instituce neměla zájem - proto vznikla nejprve nájemní smlouva a poté prodej nájemci.
    "Proč tedy nenabídne ministerstvo kultury všem těm státním institucím také Národní divadlo a Karlštejn," ptají se protestující. Chtějí znát kritéria, podle kterých stát usoudí, že tu kterou památku nepotřebuje. Domnívají se, že "nepotřebnost kulturní památky obrovského významu určuje klientelismus, podezřelý kolotoč peněz a možná i korupční chování".
    Stavba je předmětem sporů od počátku 90. let. Někteří památkáři, nevládní protikorupční organizace i další subjekty stále kritizují přestavbu objektu, bývalou nevýhodnou nájemní smlouvu a nyní i prodej objektu.
    Památkáři odsuzují rekonstrukci, která údajně stála téměř půl miliardy korun; zpochybňovanou částku ale schválilo ministerstvo kultury. Právě tato suma stála za loňským rozhodnutím státu kostel prodat. Přestože stát jako pronajímatel nebyl spokojen s programem v kostele, smlouvu nešlo vypovědět bez toho, aniž by stát musel investici vrátit. Stát objekt prodal za 46 milionů korun, což je podle kritiků necelých 30 procent odhadní ceny.
    Jerri Nowikovsky, bývalý nájemce a současný majitel objektu, v červenci představil svůj záměr vybudovat v něm muzeum českého skla. Řekl však, že rozhodně nebude existovat dříve než za jeden či dva roky a že vznik muzea a nutné přestavby si vyžádají pět milionů eur (přibližně 142 milionů korun), které teprve shání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články