Analytik: Bytová výstavba bude příští rok gradovat

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
07.11.2006 19:35
Praha

Praha - Bytová výstavba bude podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory příští rok gradovat. Hlavním důvodem bude obava ze zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce pro bydlení od začátku roku 2008. Letos od ledna do září začaly firmy podle statistických údajů stavět zhruba 31.900 bytů, což je meziročně o 6,5 procenta více.

    Velká poptávka po bytech a rodinných domech prý tlačí ceny vzhůru již nyní. "Vliv vyšší DPH se již dnes částečně začíná projevovat v ceně stavebních prací," domnívá se Pikora. Spěch při výstavbě je ale podle něj opodstatněný. "Nejen ceny stavebních prací, ale i  ceny materiálů a pozemků rostou, a to z velmi dlouhodobého pohledu rychleji než inflace. Proto výstavba dnes je levnější než zítra," podotýká ekonom.
    O neslábnoucím zájmu o byty vypovídá pokračující boom úvěrů na bydlení, které jsou hlavním důvodem růstu zadlužování obyvatelstva. I přesto je zadlužení českých obyvatel podstatně nižší než v západní Evropě. "Svědčí o tom například poměr úvěrů na bydlení k HDP, který v ČR v polovině roku dosáhl 10,4 procenta, zatímco v eurozóně činí 37,8 procenta," uvedl Petr Dufek z ČSOB.
    Společnost Finep, která v Praze patří k největším stavitelům bytů, staví například 668 bytů v první etapě projektu Nová Harfa v pražských Vysočanech. Dokončeny mají být v  létě 2007. Druhá etapa by měla být hotova na podzim 2007 a nabídne 391 bytů. Více než 200 bytů má firma rozestavěných v první etapě rezidence Císařka v Praze 5, dalších zhruba 80 bytů chce firma zahájit v další etapě. Před zahájením je projekt Na Hvězdárně v Praze 5 Velké Chuchli, kde má v první etapě vzniknout na 161 bytů a 51 rodinných domů. Finep také bude pokračovat ve třetí etapě projektu Nová Harfa, ve které chce postavit téměř 400 bytů.
    Ceny za metr čtvereční se stále zvyšují. Zatímco ještě zhruba před dvěma lety začínaly ceny na 25.000 Kč za metr čtvereční, dnes jsou o několik tisíc vyšší. Důvodem zdražování je podle mluvčí firmy Pavly Temrové mimo jiné nedostatek pozemků v  Praze a zvyšující se standard bytů. V aktuálním projektu rezidence Císařka, který patří k luxusnějším, ceny začínají na 35.000 Kč za m². Nejluxusnějším projektem Finepu jsou nyní byty Na Hvězdárně, kde se za metr platí od 42.000 Kč.
    Rozestavěno ve třech čtvrtletích zůstalo podle statistiků přibližně 168.900 bytů, tedy o 8,3 procenta meziročně více. "Vysoká rozestavěnost je způsobena tím, že developeři preferují zahajování nových projektů před jejich dokončováním a také nedostatkem speciálních kapacit na dokončovací práce," domnívá se Eva Zamrazilová z Komerční banky.
    "Jedním z hlavních důvodů nárůstu počtu rozestavěných bytů je očekávaná změna DPH. Lidé, a zejména developeři, chtějí byty rozestavět ještě letos, aby měla tato změna na jejich rozpočet co nejmenší dopad," uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Dodal, že bytů dotovaných Státním fondem rozvoje bydlení a ministerstvem pro místní rozvoj se výkyvy netýkají, protože časové podmínky pro dokončení bytů jsou dané.
    Stále se nejvíce staví v Praze a okolí a ve Středočeském kraji. S velkým odstupem pak v dalších krajských městech. Ve velké míře si bydlení zařizují i mladé rodiny, což se podle Pikory odráží na vysokém růstu cen zatím levnějších bytů na starších panelových sídlištích, který je podle něj v  některých lokalitách až dvouciferný ročně.
    "Do budoucna předpokládáme, že největší cenový růst zaznamenají byty, které se v některém ohledu odlišují od průměru: jsou buď velmi luxusní, nebo mají velmi velkou či naopak malou podlahovou plochu," domnívá se Pikora. Tyto byty by tak mohly z investičního hlediska zaznamenat největší cenový růst. Záležet však bude na lokalitě. "Zatímco například v oblasti Praha-západ od počátku roku v průměru vzrostly ceny bytů skoro o 14 procent, v oblasti Praha-východ to bylo o méně než tři procenta," uvedl analytik.
    "V poslední době také s růstem životní úrovně velmi roste zájem o druhé bydlení v podobě letních bytů, chalup a chat, zejména pak na horách," doplnil Pikora.
0 komentářů
přidat komentář