Lidé na jižní Moravě staví nejvíc půdních vestaveb v Česku

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
07.11.2006 19:25
Brno

Brno - Lidé na jižní Moravě se dali do budování půdních vestaveb v rodinných domech, staví jich teď nejvíc v zemi. Nárůst zájmu pozorují makléři, trend vyplývá i z aktuálních čísel Českého statistického úřadu o bytové výstavbě. Stavba na půdě je levnější než samostatný domek a má i další výhody, shodují se odborníci. V Jihomoravském kraji bylo od ledna do září dokončeno 2550 bytů, každý desátý je půdní vestavba v rodinném domě.

    "Naši makléři nárůst zájmu o půdní vestavby pozorují," uvedla Radana Krejčiříková ze společnosti RealSpektrum. Vestavby podle ní často nabízejí kromě pokojů také atraktivní design.
    Je to nejlevnější možnost získání nového bytu, tvrdí Bohumír Hron ze stavební firmy Attack Art. V Brně stojí vybudování bytu na půdě rodinného domu stejně jako byt v paneláku. Za 3+1 na sídlišti zaplatí zájemce asi 1,2 milionu, podobně velká vestavba přijde na 1,2 milionu až 1,5 milionu. Záleží na použitých materiálech a stavu domu.
    Půdní byt je suchá stavba, dá se na něm tedy pracovat i v zimě. Navíc není potřeba dělat technologické přestávky, pokračuje Hron. Nevýhodou může být společný vchod. Zvláště, když v  domě s nástavbou často bydlí rodiče s dospělými dětmi.
    Podle sociologa Iva Možného je ale společné a zároveň oddělené bydlení zdravé. "Je to optimální uspořádání. Důležité je, že má každá hospodyně svoji vlastní kuchyň, v každém bytě je samostatná lednička a jde ten byt uzamknout," míní. Podobné uspořádání je výhodné jak pro děti, tak pro rodiče, poukazuje Možný například na hlídání vnuků, nebo naopak pomoc rodičům ve stáří. Nezbytné ale je respektovat autonomii druhého a zároveň si bránit svou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články