Vsetínským Romům chybí na Poschle především společné prostory

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
07.11.2006 19:15
Brno

Vsetín/Zlín - Bytové domy postavené vsetínskou radnicí v  městské části Poschla jsou pro většinu romských obyvatel komfortnější. V  jednopokojových a dvoupokojových bytech s předsíněmi a vybavenými kuchyňskými kouty ocenili především vlastní sociální zařízení. ČTK to dnes potvrdili nájemníci. Rodinám chybí v menších bytech jen společné prostory, v nichž by mohly uskladnit nepotřebné věci nebo by jim v zimě posloužily například pro sušení prádla.

    Názor většiny nájemníků potvrdila ČTK i Barbora Kandráčová, které ve dvoupokojovém bytě chybí především prostory pro uskladnění oblečení a dalších věcí. "Stále některé z nich máme zabalené v pytlích a uložené ve společném kontejneru, který stojí před domy u parkoviště," uvedla s tím, že jinak se jí v domě bydlí dobře. Problém s příchodem zimy vidí také v sušení prádla. V malé koupelně totiž prádlo pomalu schne a rychle zasmrádne, proto prádlo na sušáku různě poponáší po bytě.
    Město na periferii postavilo dva domy z více než stovky obytných kontejnerů. V každém objektu je 18 bytů, z  toho šest jednopokojových, deset dvoupokojových a dva bezbariérové dvoupokojové byty. Díky speciální technologii dělníci domy postavili v rekordním čase, během sedmi týdnů. Ve třech podlažích jsou minimální společné prostory, jen chodby a schodiště.
    Kandráčová společně se svým druhem Alexandrem Bondou a dětmi obývá jeden z deseti dvoupokojových bytů o celkové výměře zhruba 44 metrů čtverečních. Každý takový byt se skládá z většího pokoje o rozloze asi 18 metrů čtverečních, jehož součástí je i vybavený kuchyňský kout. Další pokoj, který je jen asi o metr čtvereční menší, využívají rodiny jako ložnice či pokoje pro děti. Nedílnou součástí bytu je i více než pět metrů čtverečních velká předsíň a asi stejně velká koupelna se sprchou a umyvadlem.
    Každý byt, kromě bezbariérových, má i oddělený záchod. Oproti pavlačovému domu tak mají obyvatelé daleko více soukromí, protože v centru města v domě užívali sociální zařízení společné vždy pro celé jedno podlaží.
    Jednopokojové byty se skládají z  pokoje s kuchyňským koutem, předsíně a sociálního zařízení. Velké jsou 26,5 metru čtverečních. Bezbariérové dvoupokojové byty se nachází v přízemí domu a liší se pouze tím, že mají koupelnu spojenou i s WC. Každý byt má připojení na televizní anténu, domovní telefon a vytápěn je elektrickými přímotopy. Spotřeba elektřiny i vody je u každého bytu registrována samostatně. Nájemné stanovila radnice na zhruba 80 korun za čtvereční metr, měsíčně tedy lidé za nájem zaplatí až 3500 korun.
    Dodavatelská firma postavila bytové domy v takzvané antivandal verzi. Venkovní fasáda zůstala plechová, stěny v interiéru jsou z  laminovaných desek, které jsou omyvatelné a vyměnitelné. Před domy je parkoviště pro stovku aut a také dětské hřiště. Stavba domů si vyžádala 40 milionů korun, z  toho téměř 20 milionů korun poskytl městu Státní fond rozvoje bydlení. Dalších asi deset milionů korun dostala radnice od státu podle její mluvčí Evy Stejskalové na aktivity související s romskou problematikou.
    Vsetínská radnice kromě přestěhování Romů do nových domů ve městě vystěhovala za hranice Zlínského kraje přes 100 Romů, s nimiž měla problémy při placení nájemného.
0 komentářů
přidat komentář