O funkci rektora VŠUP usiluje osm kandidátů

Vložil
ČTK
06.11.2006 18:20
Praha

Praha - O uvolněné místo rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) se uchází osm kandidátů. Je mezi nimi například odvolaný ředitel Národního divadla Daniel Dvořák či bývalý ředitel nakladatelství Academia Alexander Tomský. Dnešnímu veřejnému představení všech kandidátů naslouchala plná aula studentů, kteří byli zvědavi, kdo na místo po odvolaném Borisi Jirků usedne. Tajná volba rektora se uskuteční ve středu.

    Jirků odvolal v červnu prezident, byl to první takový jeho krok v  historii České republiky. Prezident se tak rozhodl na návrh akademického senátu. K rozhodnutí podat návrh na odvolání Jirků vedla senát dlouhá nespokojenost s  jeho prací. Jirků podle senátu obcházel jeho právo posuzovat některá rektorova rozhodnutí, například změny v obsazení umělecké rady školy. Jirků z rady odvolal řadu významných osobností umělecké scény i výtvarné teorie. Rektor žádné své pochybení neuznal.
    Atmosféra ve škole byla napjatá nejen v době podnětu senátu, ale ihned po zvolení Jirků rektorem loni v říjnu. Předchozí rektor školy Jiří Pelcl a mnozí pedagogové i studenti školy například Jirků vytýkali, že se zúčastnil volby rektora sám jako člen akademického senátu. To mu zákon nezakazuje, senát však upozorňoval na to, že osoba zastávající pozici rektora vysoké školy musí oplývat morálními vlastnostmi. A hlasování pro sebe samého k  nim podle senátu nepatří. O vítězství Jirků ve volbě rozhodl právě jeden hlas.
    Předseda Akademického senátu Jindřich Smetana po odvolání Jirků ČTK řekl, že škola nechce volbu nového rektora uspěchat a že by ráda kandidáty hledala mimo školu. Všichni současní kandidáti kromě Jindřicha Vybírala, který na škole přednáší, toto splňují.
    Richard Drury, britský kurátor působící v Česku se do konkurzu hlásí podruhé, minulý rok nakonec získal méně hlasů než vítězný Jirků. Absolvent univerzity v Cambridgi v oboru bohemistika a evropská avantgardní kultura se na české výtvarné scéně pohybuje od roku 1992.
    Historik umění a orientalista-japanolog Filip Suchomel v 90. letech pracoval jako kurátor japonského umění v Náprstkově muzeu, byl ředitelem Sbírky asijského umění v Národní galerii v Praze a deset měsíců strávil na stipendijním pobytu v Japonsku. V současné době působí na místě vedoucího odboru sbírek Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně.
    Publicista Tomský je dnes ředitelem nakladatelství Abonent ND, nakladatelské sekce Národního divadla. Loni i letos se neúspěšně ucházel o místo člena Rady ČT. Dvořák po odvolání z  funkce ředitele Národního divadla je stále zaměstnancem této scény.
    Pavel Liška je historik umění se zaměřením na současné umění, působí v  Německu a byl také ředitelem Domu umění města Brna. Martin Dostál je kurátor, podílel se na filmu o Zdeňku Svěrákovi Tatínek. Jediná žena mezi kandidáty je publicistka a šéfredaktorka časopisu Zlatý řez Jana Tichá.
0 komentářů
přidat komentář