Zlínská galerie vystavuje návrhy architektonického řešení Zlína

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
03.10.2005 19:30
Zlín

ZLÍN - Zlínský kulturní institut Alternativa vystavuje ode dneška návrhy architektonického řešení centra Zlína. Soutěž vyhlásilo město na konci minulého roku. Na zlínské radnici se sešlo 26 návrhů. Architekti v nich řešili především dopravní situaci, někteří z nich navrhli také nové stavby v centru města, například tržnici, rozhlednu nebo hotely. Výstava potrvá do 18. října.

Projekty hodnotila odborná porota, která udělila dvě první ceny. Nejvíce se jim líbil návrh zlínské rodiny architektů Chládkových a také projekt pražského kolektivu pod vedením Jaroslava Bedrny.
Oceněné návrhy uspěly podle poroty především tím, že se chovají citlivě k původnímu baťovskému urbanismu. Architekti jednoduše propojili centrální náměstí Míru, náměstí Práce a také baťovský průmyslový areál. Autoři navrhovali změny i s ohledem na investice a finanční možnosti města.
Pražský kolektiv věnoval značnou pozornost pěším zónám propojujícím náměstí Práce se starým centrem Zlína. Nezapomněl ani na problematiku městské hromadné dopravy a navrhl i zastávky.
Většina návrhů pracovala také s tím, že Zlínem povede rychlostní komunikace. Autoři se však shodli, že město byl měly protínat silnice městského typu, které jsou vzájemně propojeny tak, aby bylo možné například plynulé zásobování.
Vybrané návrhy poslouží jako podklad pro případný nový územní a regulační plán v této části města. Autoři dvou vítězných návrhů si rozdělili cenu v hodnotě milion korun.
Alternativa je otevřena ve všední dny od 08:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00, v sobotu od 10:00 do 16:00.
0 komentářů
přidat komentář