Právo komentuje spekulativní nákup pozemků

Vložil
ČTK
03.11.2006 10:55
Praha

Praha - Skandál kolem loňského spekulativního nákupu pozemků, kdy se vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky v tzv. mimořádném režimu urychleně a nestandardně vyřizovaly některé restituční nároky, komentuje dnešní Právo. Podotýká, že za aférou nestojí jen tehdejší ministr zemědělství Petr Zgarba, jehož jméno se dodnes v této souvislosti omílá, ale celé prezidium Pozemkového fondu, a že návrh vyšel od členů ODS.

    Komentátor připomíná, že ministr zemědělství Zgarba, který tehdy fondu předsedal, převodu pozemků nezabránil. On to přece byl, kdo jako předseda prezidia nezabránil spáchání akce ve stylu 'na chvilku zhasnout', která proběhla loni v létě. Restituce se totiž příliš vlekly a restituenti se zlobili. Dobrý důvod. Zvláštní shodou však na tom vydělali hlavně spekulanti, kteří své nároky uplatnili den před tím, než akce začala, píše.
    "Podezření z korupce samozřejmě vyšetřuje policie. Zatím nic nevyšetřila. Zdá se být velice pravděpodobné, že celý ten mimořádný režim posloužil zejména kamarádům kamarádů, spekulanti si přišli na své a úředníci se nakapsovali, ale to se špatně dohledává, natožpak dokazuje. Tak si tedy alespoň pro pořádek připomeňme, že v tom nelítá jenom exministr Zgarba, ale celé prezidium Pozemkového fondu, což je kolektivní orgán, a že s tím vypečeným návrhem přišli jeho členové Drda a Kocourek, oba členové ODS," píše.
    Především bychom si prý ale měli připomenout, že podstatou celé té finty jsou právě volně obchodovatelné restituční nároky v papírové podobě, což komentátor označuje za prapodivnou loterii. "Někdo za takový papírek dostane kus úhoru, někdo lukrativní parcelu. Zkrátka podnikatelské riziko. A tento hanebný kšeft, totiž svobodný obchod s dědictvím předků, ten přece také pochází z dílny ODS," píše dnešní Právo.
0 komentářů
přidat komentář