Plaza kvůli archeologům zastavila stavbu parkovacího domu v Plzni

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.11.2006 09:40
Plzeň

Plzeň - Izraelská firma Plaza dnes zastavila v Plzni stavbu parkovacího domu, který by měl být součástí nákupního a zábavního centra za 1,2 miliardy korun. Archeologové, kteří na pozemku provádějí průzkum, se domnívají, že objevili pozůstatky židovského hřbitova z 15. století. Dokončení výzkumu a potvrzení nálezu nelze odhadnout, práce brzdí nízké teploty a sníh. ČTK to řekl projektový manažer stavby Martin Kodrle.

    "Byly objeveny blíže nespecifikované historické hroby," uvedla Milada Hofmanová, která nizozemskou pobočku Plaza Centers v Česku mediálně zastupuje. Podle Františka Frýdy, ředitele Západočeského muzea (ZČM), které průzkum provádí, objevili archeologové na jednom okraji pozemku hrobové jámy. Práce dále pokračují, protože zatím není jasné, zda jde o židovský hřbitov. Podle jediné písemné zprávy z roku 1432 mělo být pohřebiště v lokalitě Skvrňanského předměstí, což je plocha několik kilometrů čtverečních. "Není známé místo, ani to, zda bylo pohřebiště využíváno," dodal Frýda.
    Podle Kodrleho se zatím nenašel žádný hřbitov, ale pouze obdélníkové skvrny. "Z nich pouze vyplývá, že by tam mohl být," řekl. Dále uvedl, že už před průzkumem byl na izraelského investora vyvíjen obrovský tlak například rabínů, aby na místo nepouštěl ani archeology. Plzeňská Plaza dnes požádala vedení firmy v Tel Avivu, které slíbilo, že pošle do Plzně experta.
    ZČM se dnes domluvilo s rabínem Karolem Sidonem, že průzkum může pokračovat a skryje se celá plocha připravované stavby parkoviště. "Výzkum určí rozsah pohřebiště a poté dojde k úpravám projektu tak, aby nebyl nález zasažen," uvedl Frýda. Už příští týden se v Plzni sejde komise radnice, investora a Federace židovských obcí. Dohodnou se o pokračování stavby.
    Vyloučeno není ani ukončení stavby parkoviště pro 450 vozů. Podle židovských norem se nesmí kopat v okolí pohřebiště, záleží ale na rozsahu objevu. "To by způsobilo velké komplikace celé investici," uvedl Kodrle. Plaza s  městem by musely velmi rychle najít jiný parkovací systém.
    Investor zastavil všechny práce na budování parkovacího domu, který sousedí s bývalým výstavištěm. Přímo v něm ale pokračuje budování základů obchodního centra. "Máme hotovou základovou jámu včetně pilotů za desítky milionů korun. Stejnou sumu jsme investovali do příprav projektu," dodal Kodrle. Případný nález pohřebiště by podle něj stavbu centra nezastavil.
    Plaza začala budovat stavbu uprostřed Plzně v září, téměř po třech letech příprav a dohadování s radnicí. Otevřít ji chtěla koncem roku 2007, do letošní zimy měl být hlavní objekt pod střechou. Projekt Plzeň Plaza by měl zaujmout plochu 95.000 metrů čtverečních. V  vznikne tam supermarket, stovka obchodů, bowling, restaurace, deset kinosálů Cinema City a Fantasy Park. Plaza dále obnoví sousední amfiteátr. Ve druhé polovině areálu za mostem připraví Plaza na ploše 50.000 m2 sportovní a relaxační zóny.
0 komentářů
přidat komentář