V Ústí začala další etapa výstavby univerzitního kampusu

Vložil
ČTK
31.10.2006 16:05
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V areálu kampusu ústecké Univerzity J. E. Purkyně začala dnes rekonstrukce budovy B, která by se do března 2008 měla změnit na moderní sídlo Fakulty užitého umění a designu. Objekt přestaví za 209 milionů korun liberecká stavební firma Syner. Peníze univerzitě poskytlo ministerstvo školství. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Jana Šiková.

    Kampus vzniká přestavbou bývalé Masarykovy nemocnice v centru města. Náklady na rekonstrukci více než sto let starých budov se pohybují kolem 2,5 miliardy korun. S dokončením studentského městečka se počítá v letech 2010 až 2011. Kampus je projektován pro 10.500 studentů a více než 1000 zaměstnanců a akademických pracovníků.
    Budou v něm soustředěny všechny fakulty ústecké univerzity, která nyní užívá objekty na 12 místech v krajském městě. Na sedmi fakultách a dvou ústavech studuje přes 9000 studentů. Nový kampus jim poskytne moderní prostory pro vzdělávání, vědecké laboratoře, dílny, ateliéry, knihovny, sportoviště, ubytování a stravování.
    Dnes započatá rekonstrukce není první stavbou v areálu budoucího kampusu. Již v roce 2004 byl rekonstruován pavilon D. Fakulta sociálně ekonomická v něm dostala aulu a výukové prostory, pedagogická fakulta v objektu získala ústřední knihovnu.
    Peníze na přestavbu bývalé nemocnice na kampus chce univerzita získat dvěma způsoby. Jedním je financování ze soukromých zdrojů formou PPP. Druhou možností je získání dotací z evropských fondů. Nemalé prostředky investuje univerzita do kampusu i z vlastního rozpočtu, poznamenala Šiková.
0 komentářů
přidat komentář