Ve Španělsku se mluví o stavbě býčí arény podle Picassova návrhu

Vložil
ČTK
29.10.2006 12:35
Španělsko

Madrid

Madrid - Architektonický projekt arény pro býčí zápasy, jehož autorem je Pablo Picasso, se možná dočká realizace. Picasso se během svého života návrhu stavby věnoval jen jedinkrát, jeho skici teď chce v Picassově rodné Málaze oživit manželka jeho přítele, toreadora Luíse Miguela Dominguína. Píše o tom agentura AP.

Nápad postavit arénu vzešel prý právě z malířova přátelství s toreadorem Domiguínem. "Jednou jsme byli v Picassově domě, on nakreslil, jak si to představuje a pak přijel architekt," řekla na čtvrteční tiskové konferenci Dominguínova bývalá manželka Lucía Boséová. Konečný architektonický návrh podepsal Picasso, Dominguín a architekt Antonio Bonet.
Picasso se snažil, aby býčí aréna vznikla v Madridu, nakonec ale zůstalo jen u záměru. Podle Boséové teď nastal správný čas na to, pokusit o stavbu nerealizovaného projektu, který má šanci získat sponzory. Předběžně s ní souhlasí i úřady v Málaze.
Projekt je reminiscencí na styl antické arény. Pokud bude realizován, budou se v něm kromě býčích zápasů pořádat i nejrůznější kulturní akce.
Malíř, sochař i keramik Pablo Picasso (1881-1973) byl jedním z nejplodnějších a nejuznávanějších umělců 20. století, architektuře se ale nikdy soustavněji nevěnoval.
0 komentářů
přidat komentář