Ostrava chce nechat zastavět některé proluky v centru

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
18.01.2018 10:05
Ostrava

Ostrava - Ostrava chce nechat zastavět některé proluky v centru města. Plochy bude opět nabízet v březnu na veletrhu investičních příležitostí MIPIM v Cannes. Zástupci města do Francie pojedou už s konkrétními podmínkami a očekávají hojný zájem investorů. Novinářům to dnes řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).


"V minulosti dominovaly takové průmyslové funkce, to znamená, nabízeli jsme plochy v průmyslových zónách. Letos jednoznačně už bude dominovat to, že jedeme na veletrh nabízet především volné plochy ve městě pro městské funkce, jako je rezidenční, volnočasová, případně pro stavbu hotelů a podobně," řekl Macura.

Město bude nabízet několik míst, většinou proluk, nacházejí se například na Karolině nebo v blízkosti centrálního náměstí. "Budeme již mít zpracovanou prostorovou, výškovou regulaci, včetně dalších požadavků tak, abychom mohli případným zájemcům o investice už dát konkrétnější zadání. Už na základě loňského veletrhu jsme registrovali zájem některých zahraničních i tuzemských investorů o určité plochy v centru města. Předpokládám, že tentokrát to bude ještě hojnější," řekl primátor.

Uvedl, že ve městě je prostor například pro jeden nebo dva nové hotely se středně velkou kapacitou v kategorii tři a čtyři hvězdy. Městu podle primátora takové hotely chybějí. Deficit hotelových kapacit se projevuje hlavně při velkých akcích, ale obecně roste i průměrná obsazenost hotelů. "Už registrujeme dva nebo tři zájemce," řekl Macura.

Město podle něj bude chtít vybírat investory podle více kritérií. Jedním z nejdůležitějších bude architektonická hodnota stavby. "Já osobně budu prosazovat i to, aby jednou z podmínek, podle kterých by se následně město případně rozhodovalo prodat, či neprodat danou parcelu pro určitou výstavbu, byla i realizace architektonické soutěže," řekl primátor.

Na veletrhu se Ostrava bude podruhé prezentovat společně s Prahou a Brnem, poprvé si to města vyzkoušela loni. "Ukázalo se, že ten koncept je úspěšný, atraktivnější pro investory. Má to samozřejmě i finanční efekt, protože ty náklady potom dělíme," řekl Macura.
0 komentářů
přidat komentář

Související články